В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Фед не поема риск, ако направи пауза през юни

Красимир Йорданов, основател и собственик на KY Research, "В развитие", 06.06.2023 г.

16:15 | 6 юни 2023
Обновен: 16:16 | 6 юни 2023
Автор: Михаела Кирилова

Очакваните резултати от заседанието на Фед през юни са, че ще има пауза на повишението на лихвите като фокусът няма да бъде върху самото решение, а по-скоро ще се търси намек за по-нататъшен курс на паричната политика. Данните за икономиката са разнопосочни като основната инфлация бележи спад, но това се дължи на намалените цени най-вече на енергията. От друга страна, инфлацията в страната е два пъти повече от поставената цел на Фед – около 5,5%. В края на тази година ще се види дали паричната политика има някакво отражение върху инфлацията в САЩ. Това коментира Красимир Йорданов, основател и собственик на KY Research, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

Поставянето на пауза през юни не означава задължително увеличение на лихвените процентите през юли. Фед изчаква излизането на данните – дали показват намаляване на темпа на инфлация или обратното, дали има дефлация и какво е състоянието на пазара на труда. Въпросната юнска пауза ще зависи именно от тези данни. Това което се наблюдава в момента е стабилизиране на темпа на инфлация – нито увеличение, нито намаление. От друга страна наблюдаваме стягане на пазара на труда, което може да поднови инфлационния натиск и да накара Фед отново да увеличи лихвите.

„Това което Федералният резерв не иска да направи е да предизвика тежко приземяване на икономиката, но ако инфлацията е трайно оградена в икономическата среда, то тогава не иска да се повтаря сценария от 70-те и 80-те години.“

Мит е че Фед се влияе от фискалните решения и ограничаването на тавана на дълга. Федералният резерв следи какво се случва във фискалната политика, но не променя паричната политика в резултат на разминаване на основните политическа сила по отношение на споразумението. Ако проблемът с дълга не беше решен и страната отиваше към фалит, тогава щеше да има огромно сътресение върху пазарите и Фед щеше не само да паузира, но и да намали лихвите, посочи Йорданов.

Има голямо предлагане от страна на пазарните участниците в търговията с волатилност. Когато през миналата година, пазарите започнаха да падат рязко, тогава волатилността не се вдигна толкова, колкото се очакваше. Получи се така, че хората, губят от спада на пазара на акции, в които са инвестирали , а хедж фондовете не сработват до толкова, че да покрият останалото, което води до двойна загуба. Това обърна тенденцията и печелившата стратегия беше да започнат да се взимат къси позиции.

Търсенето на петрол от страна на Китай се оказа доста по-слабо от очакваното. В икономиката не се наблюдава такова силно възстановяване след падането на мерките срещу Covid. Тенденцията на карбонизация и насочването на света към електрическите автомобили означава по-малко приходи за страни като Саудитска арабия за доста дълъг период от време. Петролният пазар още е в дефицит, но търсенето особено от страна на Китай и други икономики, показва стабилизация.

Повече за предстоящите решения на Фед вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да намерите тук.