В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Швейцарският франк и японската йена запазват статута си на убежища

Веселин Бекяров, главен валутен дилър за България в iBanFirst, във "В развитие", 11.04.2023

18:25 | 11 април 2023
Обновен: 21:37 | 11 април 2023
Автор: Галина Маринова

Силното евро в много голяма степен облагодетелства българската икономика и българските бизнеси. Швейцарският франк не пострада от тази криза на доверие и запазва статута си на убежище при кризи. Японската йена също остава убежище при кризи, а доларът винаги, когато има някакви проблеми във финансовите пазари, както и геополитически проблеми, е крайното убежище за активи. Всичко сочи в посока една възможна рецесия, която не мисля, че пазарите са отразили в момента в текущата цена и през следващите няколко месеца е възможно да видим намаление на фондовите пазари от 5 до 10%, а може би и повече. Това каза Веселин Бекяров, главен валутен дилър за България в iBanFirst, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Промени се наратива при лихвите. ЕЦБ е по-агресивната банка в момента, но пък в петък бяха публикувани данните за пазара на труда в САЩ, които отново показват много силен пазар, който няма как да продължи по този начин. През следващите месеци вероятно ще видим по-слаби данни за пазара на труда, но той все още остава много горещ. 3,5% безработица е на исторически най-ниски нива. Едновременно с това, макар инфлацията да намалява същинската инфлация расте, което е предпоставка Фед да е много внимателен в следващите си действия, каза гостът.  

"И тук идва основния момент - кой ще познае. Дали пазарните участници, които очакват намаление на лихвите до края на годината, или Фед, който каза, че лихвите няма да бъдат намалявани тази година. Въпросът е кой ще се окаже прав. Истината може да се окаже някъде по средата". 

Силното евро в много голяма степен облагодетелства българската икономика и българските бизнеси. Все пак едно много силно евро не е много хубаво, защото ще направи нашия износ по-неконкурентен, но в страни извън Европа, каза още Бекяров. "А тъй като нашият износ е в 80% към страни в еврозоната, това не би трябвало да има такъв негативен резонанс върху българския бизнес. От друга страна останалите 20% от търговията, която се осъществява във валута, различна от еврото, разбира се, ще са изложени на валутния риск. От гледна точка на това, че по-голямата част от българския бизнес са купувачи на долари, заради суровините, които са деноминирани в долари, също е по-благоприятно за тях евентуалното допълнително поевтиняване на долара".

"Тук искам да предупредя всички, които се интересуват и всички, които имат валутни потоци в долари, да не оставят незастраховани своите позиции, защото това е най-лошият мениджмънт, който може да има. Трябва да се следят внимателно движенията, но някакво застраховане, макар и не в пълен обем, е по-правилният подход, отколкото да се оставя незастрахована част от валутните потоци на компаниите". 

Проблемът с Credit Suisse доста нарани самочувствието на швейцарските банки, но това което виждаме в момента, е, че швейцарският франк не пострада от тази криза на доверие, защото това беше точно криза на доверие, както обикновено е при банковите кризи, коментира още анализаторът. "Швейцарският франк няма да поевтинее и защото там има една много агресивна централна банка, която прави всичко възможно да подкрепя швейцарския франк, защото това е начин да се бори с инфлацията. Затова нашата прогноза е, че швейцарският франк ще остане по-силен, под паритет спрямо еврото и ще гравитира около 0,98 - 0,99 през следващите месеци. Тоест, швейцарският франк все още запазва статута си на убежище при кризи". 

Що се отнася до японската йена, добави гостът, тя е "интересен пример". Защото Японската централна банка има нов гуверньор, който направи първото си представяне пред инвеститорите. Той спомена, че няма да прави резки промени, което означава, че политиката, която водеше централната банка на Япония за момента се запазва.

"Предстои да видим дали това няма да са само думи, защото в последните няколко месеца все повече се говори за един по-агресивен тон на централната банка, защото инфлацията е над техния таргет. И ако остане на тези нива, е възможно да видим и по-агресивна японска централна банка, което означава и по-скъпа йена. Тоест, също не виждам тук да има някаква заплаха за японската йена като убежище при кризи".

Щатският долар винаги, когато има някакви проблеми във финансовите пазари, както и геополитически проблеми, е крайното убежище за активи. Така че, в случай че видим нещо подобно на банковата криза, която стана март месец, или нещо друго, доларът винаги има потенциал да поскъпва, каза Бекяров. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.