В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Запазване на растежа и редовно правителство прогнозира УниКредит Булбанк

Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, "В развитие", 29.03.2023 г.

16:00 | 29 март 2023
Автор: Даниел Николов

УниКредит Булбанк очаква ръстът на БВП през 2023 г. да остане 1.3%, както в предишната прогноза, но през 2024 г. се очаква по-ниско ниво от 2.3% при предходна оценка от 3.3%. В контекста на по-висока от очакваното инфлация за 2023 г. банката очаква негативен ефект върху икономиката заради по-ниското потребление, но това се компенсира до някаква степен от забавения ефект от агресивното монетарно затягане по света в България. Това каза Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова

"Основният макроиконономически сценарий е конструиран с хипотезата, че ще видим края на политическата криза и то много скоро. Има значителна вероятност да се създаде стабилно правителство след изборите през април. При сценарий, в който няма редовно правителство, нещата стават много по-сложни и вероятно ще има корекция в прогнозата за растежа още през тази година."

Банката не вижда риск от стагфлация през 2023 г. и много малка вероятност от отрицателен икономически ръст, но това ще зависи и от външни фактори като евентуална ескалация на войната в Украйна и разпространение на американската банкова криза в Европа, добави Павлов.

Предстоят сложни преговори за съставяне на правителство и приоритет за един редовен кабинет ще бъде изготвянето на фискално консолидиран бюджет. Помощите от публичния за частния сектор през 2022 г. са били 3% от БВП, отделно от дефицита от 2.8%, и това "очевидно не може да се повтори през тази година", каза Павлов и добави, че значение ще има и възможното провеждане на референдум за приемането на еврото.

"Руските националисти от "Възраждане" вече са събрали повече от 400 хил. подписа, което прави провеждането на такъв референдум успоредно с местните избори много вероятно. В момента нагласите на общественото мнение сочат, че обществото е дълбоко разделено и като че ли, тези които са противници на еврото са по-голямата част. Правителството ще има планина за изкачване по отношение на това да убеди българските избиратели в случай, че има такъв референдум, да подкрепят членството на България в еврозоната."

След май месец може да се очаква бърз спад на инфлацията поради технически причини - високите нива от миналата година, каза Павлов.

"Структурна пречка за намаляване на инфлацията в страната е свързана със случаите на компании в сектори с висока концентрация като че ли започнаха да злоупотребяват с ценовата власт, която имат. Какви мерки ще предприеме правителството, за да увеличи конкуренцията в тези сектори на икономиката, които са доминирани от малък брой компании, и в които изкушенията да се злоупотребява с ценова власт са най-големи, предстои да видим."

През есента е вероятно да се създадат предпоставки да започване на преговори за прекратяване на огъня в Украйна, но разделянето на руската и европейската икономики е факт, който правителството трябва да вземе предвид в решенията си, за да покаже по недвусмислен начин, че България е надежден съюзник в НАТО и ЕС, за да се възползва от геополитическите размествания.

Фалитите в банковия сектор в САЩ се дължат на дерегулацията при администрацията на Доналд Тръмп и слабия надзор, коментира Павлов.

"Signature Bank беше буквално обрана отвътре", като няколко месеца след дерегулацията дъщерята на Тръмп Иванка Тръмп е била назначена в борда на банката, която е започнала да отпуска големи кредити в имотния сектор на щата Ню Йорк, където е бил активен нейният съпруг и съветник на Тръмп Джаред Кушнър, каза Павлов.

Ситуацията в Европа е различна заради разликите в надзора и общата рамка Базел 3, допълни Павлов.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.