В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Луфханза Техник България: Целият пазар е във възход

Явор Конаров, директор Производство в Луфтханза Техник София, "В развитие" 17.03.2023 г.

15:50 | 17 март 2023
Автор: Силвия Грозева

Има огромно търсене на персонал в техническите бази. Всички сме се насочили в тази посока – да търсим възможности колкото се може по-добре и по-бързо да квалифицираме хора, каза директорът Производство в Луфтханза Техник София Явор Конаров. Откъс от интервюто беше излъчен в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

Техническото обслужване по време на пандемията беше свързано с поддръжка, но и с паркиране на самолети, които не са оперативни. Сега не може да се смогне с търсенето на полети и се търси максимално много техническо обслужване за максимално кратко време, каза Конаров.

Компанията забелязва, че България има огромна липса на капацитет, особено в последните години, а бумът в търсенето води до нуждата от повече хора и квалификация. Всяка една от базите инвестира в повишаване на квалификацията и броя техници. Lufthansa Technik София „тотално преразглежда подхода за начина на обучение и квалификация и максимално ускоряване“ като очаква в следващите 2 до 5г повишаване на нуждата от техническо обслужване.

„България се наложи като място, където авиокомпаниите с удоволствие водят самолетите си за техническо обслужване. Не само нашата компания, но и други компании се развиват. Това развитие започва да се разпростира и във Варна и Бургас“, каза Явор Конаров.

Откъс от интервюто на Христо Тодоров за Александър Богоявленски от Авиошоу по време на годишната среща на Асоциацията на българските авиокомпании, АБА на 16 март 2023г, първа след пандемията. Повече за перспективите за българската авиоиндустрия – в Авиошоу в събота по Bulgaria ON AIR.

Всички гости в предаването "В развитие" може да гледате тук.