В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

През 2023 г. РВД очаква да обслужи 1 млн. полета

Георги Пеев, директор на Bulatsa, "В развитие" 17.03.2023 г.

17:28 | 17 март 2023
Обновен: 17:29 | 17 март 2023
Автор: Силвия Грозева

В цифри общият въздушен трафик през българското въздушно пространство за първите два месеца на годината се повишава с 4% в сравнение с 2019г. Това е едно от най-големите увеличения в Европа, след като западноевропейските страни още не са достигнали предпандемичните нива, каза за Александър Богоявленски директорът на Bulatsa Георги Пеев. Откъс от интервюто беше излъчен в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

За 2023 г. РВД очаква да обслужи около 1 млн. полета, което ще бъде исторически връх, защото досега е обслужвал около 900 хиляди полета годишно.

Сериозното увеличение на потока идва от новото турско летище, заради което от месец май се въвежда изцяло нова трасова мрежа и интерфейс между България и Турция, каза Пеев.

Bulatsa продължава кампанията за подбор на ръководители на полети, тъй като прогнозите в следващите няколко години показват съществено увеличение в българското въздушно пространство.

Увеличението на трафика във въздушното ни пространство е породено от войната и желанието на хората да пътуват.

Страните около нас от години страдат от липса на подготвени  кадри, поради което налагат ограничения в своето въздушно пространство и България и Турция в добра координация осигуряват покриването на този трафик без да се генерират закъснения в Източна Европа, каза директорът на РВД.

Бъдещото обслужване на дронове продължава да се готви с проекта в Министерството на транспорта и междуведомствената работна група, работеща по U-space. Целта е да се определят областите, в които географски ще има ограничения за ползването на определени дронове и такива, в които ще се лети свободно.

Проектът трябва да бъде обезпечен с технически системи и РВД е предприел действия за въвеждането на т.нар. UTM система. Тя ще позволява заявките за дронове в определени въздушни пространства, в които е важно да се получат разрешения, да бъдат обработвани адекватно и да се генерират определени съобщения към бъдещите ползватели.

Директорът на Булатса очаква вероятно до края на годината да има яснота по въпроси като регистрация на дронове, ограничения във въздушните пространства, в които могат да се ползват и в които не могат, условията за това и всички други оперативни фактори, така че ползвателите на дронове да имат ясна идея къде и какво е разрешено и къде и какво е забранено.

Интервюто на Георги Пеев е от годишната среща на Асоциацията на българските авиокомпании, АБА на 16 март 2023 г, първа след пандемията. Повече за перспективите за българската гражданска авиоиндустрия – в Авиошоу в събота по Bulgaria ON AIR.

Всички гости в предаването "В развитие" може да гледате тук.