В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Предизборната кампания започна през изминалата седмица със скандали в Пловдив

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "В развитие", 06.02.2023 г.

15:33 | 6 февруари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

България официално се насочи към поредните парламентарни избори, а партиите се впускат в предизборната надпревара, след като президентът Румен Радев разпусна 48-ото Народно събрание на 3 февруари и насрочи изборите за 2 април. Това се наложи след три неуспешни опита за съставяне на правителство от ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и БСП. Радев на практика преназначи служебното правителство на Гълъб Донев като единствената промяна бе в Министерството на културата, което се поема от Найден Тодоров. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в обзора си на темите от изминалата седмица в ефира на предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

"Ако и в 49-ото Народно събрание партиите отново не успеят да се разберат, служебното правителство може да продължи да управлява до края на календарната година."

В Пловдив се разгоря друга политическа криза, след като през уикенда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на кмета на града Здравко Димитров в опит да запази позициите на партията в града след протести на феновете на местните футболни клубове "Локомотив" и "Ботев" заради забавянето на строителството на клубните стадиони.

"Преди малко на пресконференция в Пловдив Здравко Димитров обяви, че подава оставка като член на ГЕРБ, но остава начело на града. Той изненадващо обяви, че градът нямал пари за дострояване на стадионите и повече нямало да се отпускат пари от бюджета на града. През миналата седмица самият Димтиров вкара като точка в общинския съвет отпускането на 22 млн. лв. за стадиона на "Ботев".

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определи новата цена на природния газ за февруари. Тя ще е 124 лв./мВтч, което е означава, че понижението е с над една трета спрямо януари. То можеше да е дори по-голямо, ако не се налагаше да се използват количества от хранилището в Чирен, които са купувани миналата есен на значително по-висока цена. При всички случаи дори борсовите цени на газа да останат на сегашните нива - най-ниските от септември 2021 г. насам, по-голямо понижение в България трудно може да очакваме до края на зимата заради използването на газ от хранилището.

Икономиката на еврозоната надмина очакванията и отчете лек ръст през последното тримесечие на 2022 г., което намалява опасенията за рецесия. Предварителните данни на Евростат показаха, че БВП в еврозоната е нараснал с 0,1% през четвъртото тримесечие в сравнение с предходното. Очакванията бяха за свиване с 0,1%. Последните данни идват, след като за третото тримесечие на миналата година еврозоната отбеляза увеличение на БВП с 0,3%. На годишна база ръстът на БВП на еврозоната се забавя под очакванията – 1,9% при предвиждания за 2,2%.

Историческа среща на върха Европейски съюз – Украйна се състоя в Киев. За първи път подобно събитие се провежда в зона на военни действия. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна в украинската столица още в четвъртък, заедно с върховния представител за външната политика Жозеп Борел, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и още петнайсет еврокомисари. Мерките за сигурност бяха безпрецедентни, но украинските власти държаха да са домакини, за да може европейските представители лично да видят как оперира държава в състояние на война, която същевременно провежда реформи за присъединяване към общността.

Какво може да очакваме от централните банки през тази седмциа може да гледате във видеото.

Повече по темите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.