В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейските акции поскъпват след новината за напредъка на Федералния резерв

Силвия Климаки, Bloomberg Лондон, "В развитие", 02.02.2023 г.

15:00 | 2 февруари 2023
Автор: Антон Груев

Европейските акции поскъпнаха заедно с американските фючърси и подготвиха ръста на Уолстрийт след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл каза, че централната банка е напреднала в борбата с инфлацията. Това каза Силвия Климаки, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Петко Трухчев.

Stoxx Europe 600 добави около 0.6% и трейдърите сега очакват решението на ЕЦБ по-късно днес след като разнопосочните данни за инфлацията доминираха дебата колко трябва да се повиши лихвата в еврозоната.

Технологичните акции поведоха ръста, подкрепени от силната прогноза на германския производител на чипове Infineon Technologies AG.

Основният британски индекс FTSE 100 се представя слабо и доходността по 10-годишните държавни облигации спадна над 8 базисни пункта преди очакваното поредно извънредно голямо повишение на лихвите от 50 базисни пункта от Английската централна банка.

Очаква се ЕЦБ да я последва и да увеличи лихвата също с толкова.

Фючърсите върху S&P 500 и Nasdaq 100 се повишиха.

Книжата на Meta Platforms поскъпнаха с над 20% в САЩ преди отваряне на борсите след новините за печалбата и обратното изкупуване на ациии на социалната платформа.

Доларът продължи спада си спрямо валутите от Г-10 и развиващите се валути и увеличи спада си за трети ден.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.