В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Недостиг на монтажници спъва европрограмата за фотоволтаици за домакинствата

д-р Драгомир Цанев, изп. директор на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект", „В развитие”, 05.01.2023

18:00 | 5 януари 2023
Обновен: 22:03 | 8 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

Очакваме 10 000 домакинства да се възползват в пълния обхват на програмата за финансиране на битовите потребители за изграждане на фотоволтаици и системи за затопляне на вода. Това, което ни притеснява, е, че няма фирми, които да монтират по подобни малки поръчки и това е част от общия проблем за липсата както на инженерни, така и на изпълнителски кадри в строителния сектор, коментира д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект", в предаването „В развитие” с водещ Петко Трухчев.

Домакинствата в България ще могат да получат пари по Националния план за възстановяване и устойчивост за изграждането на фотоволтаични системи за производство на ток за лично потребление, както и за системи за затопляне на вода чрез слънчева светлина. Целта на тази мярка е домакинствата да се запознаят с ползите от тези системи, да разберат как работят и това впоследствие на стане бизнес, на който няма да е необходима допълнителна държавна субсидия, каза Цанев.

По тази програма за финансиране може да кандидатстват и хора с вече готова инсталация, но изпълнена след юни 2022 година, уточни събеседникът.

„Програмата е добър пример за това как трябва да се случват нещата по Плана за възстановяване и устойчивост, защото условията са разписани така, че действително да се случат”.

За изграждането на фотоволтаични системи до 10 kW, които може да бъдат комбинирани със системи за съхранение на енергия, максималният размер на безвъзмездното финансиране на домакинство се предвижда да е в размер до 15 хиляди лева и до 70% от цялата стойност на инвестицията.

По думите на събеседника цените на самите компоненти, необходими за изграждане на фотоволтаичните системи, доста са се увеличили. Заедно с това липсата на достатъчно монтажници също влияе на нарастването на цените и може би тези средства няма да са достатъчни за изграждане на инсталация с цялата допустима мощност.

Становището на "ЕнЕфект" е, че програмата е направена така, че да работи, но има компоненти, които биха могли да бъдат подобрени в процеса на обществената консултация, който тече в момента. В заложения критерий за оценка „съпоставимост на инвестицията с пазарните равнища” не е ясно как се определят тези пазарни равнища и имаме известно притеснение, че може да се вложи доста голяма доза субективизъм, отбеляза събеседникът.

Трябва да се знае също, че крайните потребители първоначално трябва да покрият сами разходите, а след това парите ще им бъдат възстановени. Не е осигурен финансов инструмент, от който кандидатите да вземат заем с преференциални условия и това до голяма степен ограничава енергийно бедни домакинства, които биха имали огромна полза от подобен тип помощ.

„В България отдавна си говорим за липсата на специализиран финансов инструмент в подкрепа на дейности за енергийна ефективност и възобновяеми източници особено в еднофамилните сгради и това е системен проблем”, подчерта Цанев.

Кой може да участва в програмата, какви са необходимите документи за кандидатстване и как се подават те може да видите във видеото?

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.