В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Социалните придобивки са начин работодателят да каже „благодаря“ на служителите си

Георги Георгиев – съосновател на платформата за „гъвкави придобивки“ Re:benefit, В развитие, 06.12.2022

16:10 | 6 декември 2022
Автор: Николета Рилска

Наличието на социални придобивки до голяма степен зависи от това колко важни са служителите за работодателя. Ако хората са му важни, той ще дава  придобивки. Заплатата е това, с което възмездяваш човека, че е свършил работа, а придобивките са начинът да му кажеш „благодаря“. Така работодателят също печели – задържа екипа и привлича правилните хора. Това заяви Георги Георгиев – съосновател на платформата за „гъвкави придобивки“ Re:benefit, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Георгиев отбеляза, че предоставянето на гъвкави социални придобивки е важно за всяка компания, тъй като в един по-голям екип има много различни поколения и всяко от тях има много различно разбиране какво е придобивка.

„Важно е всеки работодател да направи нещо, с което да покаже, че всеки един служител сам по себе си е ценен и важен. Това става като се уважи неговата индивидуалност… Бизнесът е толкова добър, колкото са хората, които работят в него“.

По думите на госта бюджетите на компаниите за социални придобивки са различни – варират от 50-60 до 300-400 лв. на месец – в зависимост от политиката на конкретната фирма.

Той разказа, че предпочитанията на служителите се променят значително в различните сезони. И даде за пример лятото, когато има засилен интерес към активности навън и спортове, докато през зимата интересът е насочен към коледните празници, зимните спортове, застраховки и пр.

„Всеки месец има вариации в зависимост от това през какво минава животът на всеки човек“.

Георгиев коментира и как големите глобални събития се отразяват на сектора. Пандемията, според него, е изострила нуждата от гъвкави социални придобивки, тъй като е позволила възможност за дистанционна работа, което значи, че всеки служител има нужда от различни неща спрямо местоположението си.  Войната пък е показала желанието на хората да са социално активни и да помагат, стана ясно от разговора.

Георгиев разказа повече и за плановете на Re:benefit, която миналия месец набра 1,167 млн. евро финансиране в инвестиционен рунд, воден от Vitosha Ventures, NV3 и Impetus Capital. Той посочи, че това ще помогне на компанията да продължи технологичното си развитие и да навлезе на други пазари – например Турция, Германия, Нидерландия, Австрия.

По отношение на конкурентната среда Георгиев отбеляза, че има няколко подобни дружества в Западна Европа. Според него обаче Re:benefit има предимства, които донякъде се дължат на мястото, на което се намира.

„До голяма степен България и Източна Европа са инкубатор за много дигитални услуги в Европа и света. Имаме някои стратегически ползи спрямо конкурентите в Западна Европа“, каза той.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.