В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Бизнесът в Германия никога не е имал толкова негативни очаквания за бъдещето

Пламен Димитров, изп. директор на "Кофас - България", "В развитие", 27.09.22

17:40 | 27 септември 2022
Обновен: 17:44 | 27 септември 2022
Автор: Таня Жекова

Проучването на Кофас за корпоративните плащания в Германия показва, че платежната дисциплина между контрагентите започва да се влошава, макар и все още да е под нивото, отчетено през 2020 г. Най-мрачната картина обаче е свързана с икономическите перспективи, очаквани от компаниите. Никога в историята на това проучване бизнесът не е бил толкова негативно настроен към бъдещето си. Това коментира Пламен Димитров, изпълнителен директор на "Кофас - България", в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Платежната дисциплина между контрагентите започва да се влошава и тези негативни нагласи водят до недоверие между бизнес партньорите. 7 години правим това проучване и никога в историята му бизнесът не е бил толкова негативно настроен към бъдещето си“, отбелязва Димитров.

Проучването тази година показва, че броят и продължителността на закъснелите плащания са се увеличили, но съвсем леко и от много ниско първоначално ниво. Има 6% ръст на анкетираните дружества, които съобщават за забавяне на плащанията през 2022 г., но това остава под нивото, отчетено през 2020 г., и далеч под нивата преди пандемията. Средната продължителност на забавянията на плащанията е нараснала до 28.7 дни през тази година.

Според госта най-големите предизвикателства пред немските компании са същите като у нас – на първо място веригата на доставки е голям проблем, цената на материалите и цената на горивата през следващата година. Повишаването на цените и трудната икономическа обстановка се отразяват зле на доверието между бизнес партньорите както в Германия, така и в България.

„Доверието в България започва да се нарушава и се влошава с всеки изминал месец. Идва зима, с цени невиждани от години, няма как бизнесът да има същото доверие към партньорите си. Има намаление на сроковете за разплащане и гъвкавостта е по-ниска“, посочва той.

По негови думи със сигурност има риск от корпоративна несъстоятелност, като вече е отбелязан ръст през тази година и тенденцията вероятно ще продължи и догодина. „Всяка година има определен брой фалиращи компании и това е здравословно за икономиката. Откакто дойде пандемията обаче започнаха да се спускат лесни пари и сега фалират по-малко компании. Има много фантомни фирми които съществуват само благодарение на тези помощи“, подчертава гостът.

„В икономическата теория стагфлацията е една от най-неприятните ситуации, които могат да се случат в пазарна икономика. Но сега ще отпаднат компании, които са се задържали изкуствено, няма да има толкова големи кредити и инвестиции, ще се гледа в краткосрочен план. Следващата година ръстът на БВП ще бъде по-нисък и ако всичко е нормално политически би трябвало отново да има развитие 2024 г. ако се освободим от компаниите, които се поддържат изкуствено“, категоричен е той.

Димитров смята, че щедрите помощи, които се дават на бизнеса ще трябва да бъдат спрени през следващата година.

„Това е изчерпан ресурс и следващата година няма да има помощи както през пандемията, когато се изляха много пари и всеки бизнес, който протегнеше ръка ги получаваше. Виждаме невиждани нива на инфлация и ако продължим да подкрепяме бизнеса по изкуствен начин ще засилим инфлацията и това ще доведе до социални проблем, хората ще излязат на улицата. Няма политик, който да каже, че не подкрепя бизнеса, но няма да е по начина, по който го правеха до този момент като дават пари на всички“, подчертава той.

За момента Кофас не счита, че ще има влошаване на бизнес климата в България, тъй като сме неразривна част от европейската икономика. Последната година обаче постоянните избори и невъзможността да се сформира правителство влияят много негативно на бизнес климата.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.