В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Диверсификацията на газа е възможна, но тя си има цена

Николай Кискинов, управляващ партньор във "Владимиров Кискинов", "В развитие", 24.08.2022 г.

16:30 | 24 август 2022
Обновен: 17:00 | 24 август 2022
Автор: Таня Жекова

Разнопосочното говорене на всякакви политически фактори по темата газ демотивира професионалистите от това да изказват позиции. Истината е, че всички възможни решения са на масата, но борбите между различните лобита не позволяват да се стигне до разумно решение. Това каза Николай Кискинов, управляващ партньор във "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

„Според мен ако искаме сигурност най-разумното е да диверсифицираме по следния начин – 1 трета азерски газ, 1 трета втечнен газ, 1 трета газ от Руската федерация. Отделно имаме количествата от Чирен. Сега тази позиция не е удобна на никой, защото нито е скъсване, нито е обвързване с Газпром“, отбелязва той.

Според него обаче при всички случаи цените ще се покачват и ще са над нивата, които са определени като поносими от българския бизнес. „Според бизнеса изгодните цени са не повече от 250лв/MWh, но на европейските спотови пазари цените в момента са около 270 евро/Mwh. Не е сериозно като бизнес да искаш цена от 250лв, в момента тя не може да бъде постигната“, категоричен е той. „Без да искам да шокирам хората, ако цената в момента е 298лв/Mwh, за септември тя няма да е по-ниска от 375лв/Mwh. Но ако гледаме пазарните тенденции това ще е цената, а това е ужасно“.

По негови думи високите цени се дължат изцяло на причини свързани с геополитика. „Ако погледнем пазарите равновесната точка е някъде около 80 евро, всичко останало е премия за риск, война, спекула, дефицити и тн.“, казва той. Ремонти като тези на Северен поток са рутинни неща, които се случват всяка година, но сега обаче за първи път толкова шумно се обявява че започва ремонт и всички започват да се взират в това, което води до страшни цени. Другата причина за тези нива е сушата, защото не могат да се транспортират енергийни източници и трябва да се ползва газ. Емисиите на парникови газове се сринаха до 90 евро и не оказват сериозно влияние, добавя той.

По отношение на танкерите Кискинов посочва, че никой не казва каква е била цената им. „Обявеното твърдение, че цената е с 30 евро под TTF би било много добре, но към кой момент се отнася тази цена. Бенчмаркът в момента се различава сериозно от този преди 2 месеца. Ако са уговорени цени от 190 евро/Mwh това наистина е изгодно в сравнение с настоящите цени от 270 евро“, казва той. По негови думи твърдението, че няма свободни слотове е частично вярно, но това не значи че не може да се намерят слотове на вторичния пазар от някой, който вече има спот.

Кискинов припомня, че при газовата криза през 2009 г. е бил приет скорострелно т.нар. енергиен пакет за сигурност за Европа. „Там се предвидиха съставянето на такива планове на принципа на солидарността, такъв план трябва да е разработен и сега. Аз не съм го виждал, но трябва да го има. Сега имаме и терминали, нещата са по-различни“, казва той.

Гостът обаче предупреждава, че рязката смяна на енергийните източници, особено при домакинствата в големите градове, може да доведе до претоварване на електрическата мрежа. „При кризата през 2009 г. изведнъж газовите доставки бяха под риск и масово хората започнаха да купуват печки, което постави под риск енергийната система. Големите градове не са проектирани да се отопляват само на ток. Ние трябва да внимаваме със сигналите, които даваме. Ние даваме сигнал на домакинствата да си стоят на ток, но ако големите градове минат изцяло на ток мрежата може да се срине“.

Цените на електричеството също достигат рекорди, като в момента цените са 1200лв/Mwh. „Това, което очаквахме есента, започва да се случва още през лятото. Търговците започват да прекратяват договорите си с клиентите, защото не могат да издържат на тези нива. Което значи, че клиентите ще прибегнат до по-големи търговци или ако не ги искат, на доставчик от последна инстанция като Електрохолд. Това е проблем за бизнеса, когато трябва да си купуваш енергията на дневна база, а получаваш компенсации на 40-дневна база. Носят се и слухове, които поставят под въпрос дали ще има помощи през септември“.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.