В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Делът на лошите кредити в България е на рекордно ниски нива

Райна Миткова, управител на ЕОС Матрикс и председател на Асоциацията за управление на вземания, "В развитие", 18.08.22

15:21 | 18 август 2022
Обновен: 15:58 | 18 август 2022
Автор: Таня Жекова

Пазарът на кредити в България е много спокоен, нивата на плащаемост се върнаха на равнищата отпреди Covid кризата, а потребителите нямат проблеми с обслужването на задълженията си. Това коментира Райна Миткова, управител на ЕОС Матрикс и председател на Асоциацията за управление на вземания, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„По време на пандемията имаше период, в който беше трудно да се обслужват задълженията, тъй като доста хора бяха останали без работа, но това отмина. Безработицата е ниска, а затегнатият пазар на труда и желанието да се запазят служители води до ръст в заплатите, което донякъде облекчава въздействието от инфлацията. В момента делът на лошите кредити е на рекордно ниски нива, хората работят и успяват да се справят и с заемите си, и с допълнителните разходи“, отбелязва тя.

Действително, много анализатори посочват, че ни очаква по-тежка зима, но според госта през последните няколко години „ние все очакваме голяма криза, а например Covid кризата не се случи със силата, която очаквахме“. Въпреки това тя призовава за повишено внимание, тъй като в летните месеци всичко е хубаво, защото няма големи сметки за ток и за парно. Когато те бъдат включени през зимата тогава ще има допълнителен натиск върху хората.

Този натиск, в комбинация с инфлацията и очакваното увеличение на лихвените проценти по кредитите, може да окаже влияние върху платежоспособността и всеки потенциален заемодател трябва да има това предвид.

„Дълги години се радвахме на ниски лихви и сега мнозина твърдят, че е изгодно да се вземат кредити, защото лихвите са под инфлацията. Аз не съм съгласна и смятам, че сега е рисково да се вземат задължения, тъй като не е сигурно доколко ще ни стигат заплатите и доколко лихвите ще тръгнат нагоре. Те ще засегнат първо новите кредити, но това неминуемо ще засегне и съществуващите. Съчетано с по-високите разходи за сметки и храна, възможно е да изпитаме затруднение в някакъв период. Съветът ни към потребителите е да боравят много добре с бюджета си. Да се въздържаме от покупки, които не са от съществено значение. Имайки предвид неизвестността, добре е да се подготвим като бизнес и като потребители“, категорична е тя.

По нейни думи напоследък много хора се интересуват как да инвестират спестяванията си, за да ги предпазят от инфлацията, но Миткова смята, че е добре човек да си остави буфер в случай на извънредни житейски събития и да инвестира само сумата, която остава.

„Последната година има много въпроси като например „Какво да правя с парите си?“ и „Къде да ги инвестирам?“. Всички се опитват да инвестират парите си, за да не ги изяде инфлацията, но при болест или загуба на работа е добре да имаме буфер - заделени средства за 3 до 6 месеца, за да се чувстваме спокойни. Оттам нататък можем да помислим къде да инвестираме парите си най-разумно“, смята тя.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.