В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Amundi: Рецесията в еврозоната ще бъде по-скоро техническа

Джон О'Тул, ръководител "Инвестиционни решения" в Amundi, „В развитие”, 29.06.2022

16:16 | 29 юни 2022
Обновен: 19:20 | 29 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска

В условията на висока инфлация най-добрият подход е портфолиото да бъде диверсифицирано с инвестиции в региони с  различни лихвени нива. Начин да предпазим портфолиото си от инфлационната среда е да го насочим от номинални към реални активи. Това каза Джон О'Тул, ръководител "Инвестиционни решения" в Amundi, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Обичайно диверсифицираният портфейл при нас включва експозиция към правителствен дълг, както от развиващите се пазари, така и от развитите икономики, както и корпоративен дълг. Освен това инвестираме в акции от всякакви видове пазари. Имаме и експозиции към златото, което винаги е стабилен актив и не е променило цената си от началото на годината. Предвид че енергийният сектор е източник на инфлацията, съветваме да има предпазливост към него. Експозиция към инфраструктурния и петролния сектор също би помогнала на портфолиото, посочи събеседникът.

„През втората половина на годината ще насочим активи към китайски компании. В развитите икономики предпочитаме американските акции спрямо тези от еврозоната и това се базира на идеята, че САЩ са по-напред от Европа по пътя на нормализацията на политиката. Федералният резерв действа по-активно от ЕЦБ, а американската икономика е по-силна и започва от по-силна позиция. Федералният резерв получава поздравления за това, че побърза с увеличението на лихвите”.

Ние не смятаме, че предстои дългосрочна глобална рецесия. Според нас рецесията в еврозоната ще бъде доста плитка и ще бъде по-скоро техническа рецесия. През 2023 г. растежът в еврозоната ще бъде 1%, прогнозира събеседникът.

По отношение на енергийната криза, в която се намираме, Джон О'Тул посочи, че трябва да сме по-прагматични в краткосрочен план.

Още за повишението на лихвените проценти и ESG инвестирането може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.