В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Идеите на Джонсън за Северна Ирландия не са лоши, но трябва да се договорят с ЕС

Филип Ляпов, управляващ съдружник на Зенит Одит ООД и данъчен консултант във Великобритания, "В развитие", 14.06.22

16:29 | 14 юни 2022
Обновен: 20:28 | 14 юни 2022
Автор: Таня Жекова

Промените, които правителството на Борис Джонсън предлага по отношение на протокола за Северна Ирландия не целят да го отменят, а само да улеснят вноса и износа на стоки от континентална Великобритания. Има политически натиск от юнионистката партия в Северна Ирландия, която отказва да формира правителство, ако не бъде изменен протоколът. Това коментира Филип Ляпов, управляващ съдружник на Зенит Одит ООД и данъчен консултант във Великобритания, в ефира на „В развитие“ с водещ Роселина Петкова.

„Грешно е да се пише, че протоколът за Северна Ирландия се отхвърля, той просто се прави по-работещ, за да може юнионистите да са доволни и Северна Ирландия да има работещ парламент, след като вече година и половина той не работи. Когато стоките се движат в една и съща държава няма нужда от тези митнически проверки“, поясни Ляпов.

По негови думи настоящата ситуация създава трудности за британските фирми, които искат да изнасят стоки за Северна Ирландия, както и за хранителните продукти, които трябва да се транспортират по-бързо. „Митническите проверки създават големи опашки, документацията се увеличи, има много голяма бюрокрация. Когато се внасят тези стоки се прилага режима на ДДС на ЕС, което прави различно третирането на две части от една и съща държава“, уточнява той.

Идеята на правителството на Джонсън е да има митнически проверки, но те да бъдат разделени на две части.

„Тези стоки, които се внасят от Великобритания в Северна Ирландия и няма да напускат границите й ще ползват така наречените зелени коридори – за тях няма да има митнически проверки. Останалите, които са насочени към Република Ирландия или ЕС, ще преминават през всички митнически проверки както е в момента. Идеята е да се улесни вноса на стоки между Великобритания и Северна Ирландия, които на практика са една страна, но сега са разделени изкуствено чрез протокола за Северна Ирландия“, казва Ляпов.

Според него идеите не са лоши, но „въпросът е как да се договорят в ЕС. С това могат да помогнат анализатори и медии като прочетат споразумението, което се дава. Рамката на протокола остава, просто се прави облекчение за стоките, които не отиват в ЕС“, казва гостът.

Британската икономика отчете лек спад през месец април от -0.3%, но според Ляпов това все още не е повод за притеснение. „Инфлацията по последни данни е 9%, прогнозата е през есента ще достигне 10%,, това се дължи на поскъпването на горивата, транспорта, храните, и няма сфера, която да не е засегната. По принцип -0.3%  не  е толкова много, по-скоро е стагнация, а не рецесия на този етап. Но като се приложи тези проценти спрямо огромен БВП, това наистина са си милиони спад в производството“, признава той. Гостът обаче е уверен, че „британската икономика е стабилна и може да преживее и инфлацията, и войната, и Covid. Няма опасност от сътресения“.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.