В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Правителството трябва да улесни привличането на ИТ таланти от трети страни

Добромир Иванов, председател на BESCO и Илия Кръстев, председател на УС на AIBEST, във "В развитие", 18.05.22

14:30 | 18 май 2022
Обновен: 17:20 | 18 май 2022
Автор: Таня Жекова

Покрай създалата се ситуация с нахлуването на Русия в Украйна има много специалисти от сфери с висока добавена стойност като инженерство и ИТ услуги, които биха се преместили в България. Сложната и дълга бюрократична процедура обаче възпира този процес и вреди на конкуретноспособноста на страната ни и на технологичния сектор. Това коментираха Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация (BESCO) и Илия Кръстев, председател на УС на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„През последните години Украйна се наложи като сериозна локация в Европа за технологични компании и за изнесени услуги и там пазара е в пъти по-голям от този в България. В момента тези компании са блокирани заради войната и това привлече клиенти и инвеститори в държави около Украйна, които са близки ценово и като култура. Въпреки че голяма част от специлиастите, които искат да напуснат Украйна, не могат заради забраната за напускане на мъже над 18 годишна възраст, има много, които искат да напуснат Русия и Беларус. Те са от индустрии с висока добавена стойност – инженери, ИТ специалисти. Ще бъде много важно кои държави ще могат да привлекат този талант“, споделя Илия Кръстев.

Според Добромир Иванов BESCO получава множество обаждания от компании, които искат да се преместят в България и да назначат до 1000 човека, но за това са нужни документи като Синя карта за служителите. „Когато им кажем, че процедурата ще отнеме дълги месеци и е безмислено дълга в сравнение с другите европейски държави, това е голям проблем“, добавя той.

„Ние сме подготвили цял законопроект, който би улеснил значително привличането на кадри от трети страни. Това е наболяла тема в момента и правителството трябва да има усещане за спешност. Това е проблем, който трябва да се разреши сега. Не можем да го отлагаме до есента“, категоричен е Иванов.

Според Кръстев България е привлекателна дестинация за подобен тип специалисти, но не се рекламира достатъчно добре и не внася необходимите промени в законодателството си, за да е в крак с други европейски страни.

„Ние сме добра дестинация за хора с тези професии. Има много успешни примери, както за международни компании, работещи в България, така и за стартъп средата. Секторът е много жив, но има нужда от допълнителна кръв, за да се развива. Румъния успя да въведе визи за дигитални номади, докато нашите закони са наследени от времето на социализма. Правителството трябва да заложи това като приоритет, защото това ще бъде разликата между успешните и неуспешните страни в бъдеще“, каза Кръстев.

Двамата са оптимисти за развитието на технологичния сектор в България, въпреки наслагващите се кризи. „Кризите и бавенето на политиците няма да спрат развитието на компаниите, ще има все повече успехи и пари в ръцете на тези, които са си ги изкарали. Очакванията ни са да има още поне една или две компании, които ще станат "еднорози", както и приходите в сектора да се увеличат с 15-20%“, уверяват те.

Според Кръстев в последните няколко години България се превръща в център за технологичните компании в Югоизточна Европа. „Ние обаче сме малък пазар по отношение на брой хора и потенциал за инвеститорите. Следващата стъпка, за да може България да стане лидер, е да поеме водачество и да изгради целия регион като пазар за тези услуги и продукти“, смята той.

„Когато създадохме BESCO се свързахме с подобни организации в Хърватска, Словения, Сърбия и други страни и видяхме, че в България има много неща, с които е пред тях, особено по отношение на екосистемата за бизнес, създадена тук. По-големите компании помагат на по-малките, има бърз растеж“, добавя Иванов. „Това не е толкова развито в други държави и не се случва на Балканите, а ние имаме интерес да се случва. За да растем заедно напред, ние имаме нужда да сме заобикоени от успешни страни, за да изграждаме успешно бранда на целия регион“, смята той.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.