В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Опасността от рецесия е единствената сила, която в момента удържа цените на петрола

Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admiral Markets, във "В развитие", 12.05.2022

15:11 | 12 май 2022
Обновен: 18:13 | 12 май 2022
Автор: Галина Маринова

Основните новини от последните седем дни са свързани с петролното ембарго спрямо Русия и със страховете от рецесия. Двете новини се неутрализират. Страхът от рецесия бута цените надолу, а перспективите за ембарго - нагоре. В краткосрочен план волатилността е дирижирана от това, но в дългосрочен от няколко месеца насам имаме дефицит и той ще продължи и ще бъде основна движеща сила на пазара. Това каза Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admiral Markets, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Относно новините за инфлацията в САЩ и влиянието им върху петролния пазар събеседникът каза, че темата е разнопосочно тълкувана от различните анализатори. "Някои казват, че това е пикът, а други казват, че ще продължим нагоре. Тази новина имаше краткосрочно влияние върху пазара, но не и основополагащо. По-скоро тя показва, че централната банка ще продължи да затяга лихвите по декларирания начин, което събужда страховете от рецесия". 

"Опасността от рецесия е единствената сила, която в момента удържа цените на петрола". 

На въпроса какво би означавала рецесията за петролния пазар гостът каза, че според много хора това "би дръпнало сериозно надолу цените на петрола, но аз не съм на това мнение". "Първо - дефицитът на петролния пазар е изключително голям и второ - със сигурност ОПЕК ще реагира веднага", ще спре увеличаването на добива и може да го понижи допълнително. "Те и без това не могат да изпълняват сегашните квоти, които имат. Така че ще реагират веднага, за да стабилизират цените. За това страховете от рецесия може да имат по-скоро краткосрочен ефект надолу, но не и дългосрочен, както би се очаквал при икономически спад". 

Не е голяма вероятността да се стигне до единодушие в ЕС за налагане на петролно ембарго, категоричен бе Петров. "Видяхме, че и нашето правителство поиска отсрочка, и Словакия, в Чехия също се чуваха подобни гласове за отсрочка". Сега се говори, че ембарго може да влезе в сила от края на годината или след шест месеца, "което е някакъв вид отсрочка, но е по-скоро политическо говорене".

"Опциите за заобикаляне на санкциите са много и по-скоро ще се върне като бумеранг към европейците и не смятам, че е добра идея. По-скоро има политическо говорене, отколкото сериозно решаване на проблем". 

Ако все пак се случи това би се отразило на цените в посока нагоре и сметката ще бъде прехвърлена върху крайния потребител, предупреди експертът. "Политиците могат лесно да хвърлят заплахи, но накрая сметката се плаща от крайния потребител и за това трябва да се помисли сериозно дали в този много затегнат петролен пазар е разумно да се хвърлят подобни гръмки твърдения и да се вземат резки мерки. Полето за маневри е много малко и търсенето на алтернативни опции е много трудно". 

Що се отнася до налагането на мита върху вноса на петрол гостът каза, че "нещата изглеждат доста по-реалистични и по-добре". "Не знам защо продължава спорът между тези две мерки. Ако наистина трябва да се налага някаква мярка, то това е за митата". 

"Пазарите са стегнати и много трудно ще се намерят алтернативи на руския петрол. Политиците трябва да се замислят за тази опция, вместо да се изказват гръмко". 

Ще продължи ли Русия да продава петрол по същата схема, както и до сега ако бъдат наложени мита и ще жертва ли част от печалбата си? Ще се усети ли това като загуба за Путин, което да го накара да действа по друг начин? Кои са държавите, които купуват руски петрол и позволяват на Русия да реализира 50% ръст на приходите от петрол, въпреки санкциите? Каква е ролята на Европа в този ръст? Как се отразяват локдауните в Китай заради Covid върху петролните пазари? Колко още би могла да увеличава стимулите и отстъпките в цената за определени купувачи на петрол Русия, след като "руският бюджет е балансиран на 44 долара за барел"? Прав ли е Марио Драги с твърдението си, че плащането в рубли за руски газ, не означава нарушаване на санкциите? Реалистично ли е действително да очакваме по-евтин газ от САЩ?  Налице ли е "много сериозно подценяване на петролните компании спрямо технологичните"?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.