В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Инициативата "Три морета" ще се разшири и ще става все по-смислена и неизбежна

Петър Т. Иванов, главен изпълнителен директор на AmCham Bulgaria, във "В развитие", 03.05.2022

16:00 | 3 май 2022
Обновен: 19:02 | 3 май 2022
Автор: Галина Маринова

Инициативата "Три морета" не е толкова динамична, но това, което се случва в Украйна определено ще бъде преломен момент за нея, независимо дали тя ще се нарича по този начин или ще бъде допълнена. Това каза Петър Т. Иванов, главен изпълнителен директор на AmCham Bulgaria, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "Инициативата ще има нов живот и тя става все по-смислена и неизбежна за всички нас, а ние трябва да научим урока си - че трябва да сме обединени, защото виждаме каква заплаха идва".  

Иванов гостува по повод проведената в края на април в Рига конференция, свързана с инициативата "Три морета", организирана от американските търговски камари в България и в Латвия. Официалната среща на инициативата ще се проведе през юни и ще бъде посветена на цифровото преобразяване, умната инфраструктура, свързаността и сигурността. 

По думите на събеседника предстои осъвременяване на формата, което е "неизбежно" като към 12-те държави след края на войната ще се присъедини и Украйна. "Защото е очевидно", че без Украйна няма да е пълноценен, за да може да се завърши тази инфраструктура. "Украйна ще бъде този катализатор, който ще помогне инициативата да добие своята популярност, но сега са необходими малките стъпки - да се създаде секретариат, който постоянно да работи, да ангажира донорите пълноценно".

"Развитието на инициативата няма да стане с предаване на президентството от една държава на друга. Това бе едно от най-важните неща, които се казаха на тази конференция и се надяваме сега, през юни в Латвия това да се реши. Надяваме се САЩ, които са основен донор на инициативата, да я припознае по нов начин, като включи и Украйна. Не можеш да изградиш нова инфраструктура в Украйна като оставиш недоизградена инфраструктурата в Полша и останалите страни".

В основата на инициативата "Три морета" стоят три неща - енергетика, инфраструктура и дигитализация, каза гостът. "Когато говорим за сигурност, става дума преди всичко за дигитална сигурност. Защото съвременната война не е само война на оръжия, но и на дезинформация". 

"Свободата на словото, когато е контролирана и достъпна за всеки, се превръща в оръжие. Когато свободата не е отговорна или е контролирана, както е в Русия, се случва точно това, което наблюдаваме сега. Този модел е дори по-опасен, отколкото моделът в който имаме разпространение на едностранна информация". 

Има много въпроси, които се нуждаят от разрешаване. Първо - няма постоянно действащ секретариат, който е изключително необходим. Ние се срещаме от събитие на събитие, но междувременно нищо не се случва, подчерта Иванов. "Второ, характерът на инициативата трябва да стане по-стратегически - не може проектите да се оценяват само на база бизнес основание, както е в момента. 

"Има неща в тази стратегическа инфраструктура, които няма да донесат печалба веднага или в обозримите 3-4 години. Говорим за изграждане на магистрали, за нови газопроводи, за дейта центрове за киберсигурност срещу злонамерени атаки. Всичко това няма да доведе веднага до икономически ползи, но дългосрочно това ще се случи".

"Ние сме доста конкурентни помежду си", добави гостът. "Това е парадоксалното, че колкото сме по-малки, толкова сме по-конкурентни. Но сега има възможност всички ние да работим заедно при заплахата на тази агресия, която очевидно няма да спре само в Украйна".

"Олигархично-корупционният модел, създаден на базата на изкопаемите горива е дори по-вреден, отколкото съществувалите преди това модели, защото никой тогава не разрешаваше на СССР да изнася нефт и газ към Европа, така че да се натрупа това богатство. А то е свързано и с корупция. Да не говорим, че тази корупция не си стои само в Русия, а влиза и в нашата политическа система".  

Кои са донорите в инициативата и защо държави като Япония, държави от Далечния Изток вече са инвестирали преди основния двигател - САЩ?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.