В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Резервите в чужда валута на Украйна бяха на исторически връх през декември

Денис Шен, директор "Суверенни рейтинги" в Scope Ratings, „В развитие”, 28.02.2022г.

18:16 | 28 февруари 2022
Обновен: 19:58 | 28 февруари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Реалистичен сценарий за развитието на руско-украинския конфликт е да се инсталира правителството, което Русия иска. Тя отдавна желае да има проруско правителство в Киев. Такова правителство ще гарантира близостта на Украйна с Русия и ще попречи на целите на Украйна да се присъедини към ЕС и НАТО.  Ако се постигнат целите на Русия, това ще гарантира дълъг период на вътрешна нестабилност в Украйна. Но украинците няма да приемат това и ще има много силна вътрешна съпротива. Това коментира Денис Шен, директор "Суверенни рейтинги" в Scope Ratings, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Налице е и възможността Русия да се оттегли, за да не бъдат понесени щети от сепаратистите в Луганск и Донецк. Цената на тази война стана твърде голяма и е много трудно да се каже на сегашния етап как ще се развият нещата.

Последиците за суверенния кредитен рейтинг на Украйна ще бъдат много сериозни, вероятно той ще намалее.

Очакваме украинската икономика да бъде в много дълбока рецесия тази година и да срещне значителни пречки пред икономическата активност. Заради конфликта ще има загуби на човешки живот и човешки капитал, както и заради потоците от бежанци.

Портфейлът от дълг на държавата е със силна експозиция към риска. Около 65 процента от портфейла е в чуждестранна валута. При всеки сценарий, в който украинската гривна рязко поевтинее, това представлява риск за  суверенния рейтинг. През 2014г. при анексирането на Крим Украйна изгуби много заради преструктурирането на външния дълг.

С изчерпването на резервите ще се увеличи риска от поевтиняване на украинската гривна. Украйна все още има значителни резерви и те са добър буфер. Резервите от валута са над 20 милиарда долара. Банката може да продаде чуждестранна валута, за да подкрепи обменния курс. Продължаващата международна финансова помощ за Украйна е много важна.

В подкрепа на местната валута и за решаване на проблема с инфлацията, централната банка може да повиши основния лихвен процент.

Преди конфликта с Русия украинската икономика имаше значително подобрение по отношение на макроикономическата стабилност. Растежът на икономиката бе около 3 процента през 2021 година, държавният дълг намаляваше, а резервите бяха достигнали исторически връх през декември 2021 година и бяха предимно в долари, посочи събеседникът.

Европейската и световната икономика ще пострадат от последиците от тази криза, като вероятно европейската икономика ще понесе 0,5 процента загуби от брутния вътрешен продукт.

Още за кредитния рейтинг на Украйна и напрежението с Русия, за публичните финанси на Украйна и украинската гривна в условията на криза може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.