Аламанов: Изглеждаме като малоумници в ЕС заради реакциите на политиците при кризи

Любомир Аламанов, основател и управляващ директор на SiteMedia Consultancy и съосновател на Центъра за анализ и кризисни комуникации, "В развитие", 05.01.2022 г.

15:12 | 5 януари 2022
Обновен: 15:09 | 11 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Недостатъчната комуникация за ползата от ваксините и зеления сертификат са най-големите провали в управлението на кризи от страна на България. В началото на 2021 г. политическата криза на бившите управляващите е довела до крайно противоположни послания за пандемията, които са разбили самата концепция на доверие на обществото в политиката. Подобни грешни действия се наблюдават и при новите политически субекти - като недобре обоснования отказ на "Има такъв народ" да състави правителство или мораториума върху цените на тока от новото Народно събрание. Това коментира Любомир Аламанов, основател и управляващ директор на SiteMedia Consultancy и съосновател на Центъра за анализ и кризисни комуникации, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.


"При зеления сертификат се видя много ясно как неправилната и ненавременна комуникация се превръща в огромно затруднение - беше вкаран "от днес за вчера", по спешност. Беше някаква лудница, само защото не бе изкомуникирано по-рано."

Аламанов напомни, че служебният кабинет е бил изготвил предписание за мерките при определени условия още през лятото на 2021 г., когато вече е било известно, че ще има увеличение на заразените.

Нищо не пречеше да се предупреди, че ще се въведе зелен сертификат, ако ситуацията продължи да се влошава, и какви действия да вземат хората и бизнеса, каза Аламанов. "Това не се случи и самите здравни власти започнаха да го отчитат като грешка, но вече беше късно."

Темата за ваксинацията вече се използва от определени политически сили за вадене на дивиденти. Държавата е изгубила две години в политическо говорене, като не е успяла да достигне до голямото мълчаливо мнозинство, което има своите притеснения, но не е убедено антиваксърско, каза Аламанов.

"Това са интелигентни хора, които наистина не вярват на всичко, което са чули пред последните две години. Към тях трябва да се обърнат само с факти, които да разбият всички митове." 

В този подход на държавата трябва да се включат лични лекари, учители, духовни водачи, полиция и администрация. "Даже представителите на православната църква отчитат като своя грешка, че църквата се е отдръпнала от този процес за разлика от другите вероизповедания."

Липсата на стабилност и противоречиви действия от страна на политиците през 2021 г. също са имали своя негативен ефект. Отказването на "Има такъв народ" да направи правителство без да даде добро обяснение за това допълнително е увеличило несигурността в обществото. Новата управляваща коалиция ще трябва да подобри както вътрешната, така и външната си комуникация, за да избегне такива ефекти, смята Аламанов. Добра идея в тази посока би било да се възстанови ролята на официален говорител на правителството, което ще подобри контактите с медиите и обществото.

В коментар за опасностите за имиджа на България в Европа, Аламанов заяви, че ЕС изпитва същите кризи както България и има известно разбиране за проблемите, пред които са изправени управляващите.

"Проблемът е какво правят политиците - ако европейските структури виждат, че нашите политици говорят добре и предприемат необходимите мерки, те ще бъдат спокойни. Ако виждат, че например от седем години никой не обръща внимание на тема в екологията, която ще бъде поредната стъпка срещу България като държава, ние ще излезем като някакви малоумници, които не могат да си изберат нормални управници, които поне да си изпълняват задълженията. Реакцията на кризи, а не самите кризи, са важни."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.