В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пазаруването е вид преживяване и ограничения трябва да се налагат отговорно и информирано

Адв. Галин Попов, изп. директор на Асоциация на търговците на нехранителни стоки в България, "В развитие", 21.12.2021

16:10 | 21 декември 2021
Обновен: 18:22 | 21 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Конкретният повод за създаването на асоциация е, че мерките за Covid, които се налагат вече две години, са понякога несъразмерни, спрямо различните сегменти на пазара. Търговците на нехранителни стоки понасят несъразмерно по-голям удар, спрямо останалата част от търговците, напр. на хранителни стоки. Това каза адв. Галин Попов, изп. директор на Асоциация на търговците на нехранителни стоки в България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Попов коментира в студиото целите и задачите на новосъздадената асоциация. 

"Ясно е на всички, че тази криза не беше очаквана, не бяхме подготвени не само ние в България, но все пак има известна разлика от гледна точка на това, че е нужно да се вземат решения информирано, на база на проучвания и събрана информация".

"На няколко пъти се случи решения да се взимат набързо, може би панически", подчерта гостът. "Може би те са важни за здравето на хората и никой от нашите членове не желае да работи против това, но и в сегафункциониращата заповед има моменти, които не са логични. Например - защо магазини над 300 кв. м. трябва да подлежат на специален режим, а по-малките не. Защо магазини, които предлагат "предимно" хранителни стоки не подлежат на специален режим? Думата "предимно" не съдържа математическо значение. Не се знае как се измерва това". 

"Предстои ни много работа, много срещи с министри, за да намерим подходящ начин да се решат тези въпроси, защото се създаде едно пренасочване на потребителското търсене. Ние още сме много млада организация и нямаме собствена статистика, но дори и да ползваме наличната, тя показва много интересни неща. Ако един човек иска да си купи телевизор, той отива в специализиран магазин. Но ако има пречка, той ще си купи телевизор онлайн. Но едва около 40% пазаруват онлайн. Останалите нямат достъп". 

Ние подкрепяме работата в посока мерки и зелен сертификат и ако ЕС е решил, че по този път трябва да вървим, то значи това е правилният път, уточни събеседникът. "Тук обаче възникват множество въпроси - какъв е процентът на ваксинираните, как се издава Зеленият сертификат, какви са правата на проверяващите на входа на магазините предвид законодателството, защитаващо личните данни и т.н.".

По думите на госта "пазаруването е някакъв вид преживяване". Не напразно брандовете полагат толкова усилия, за да го направят възможно най-приятно и всяко препятствие, което се поставя на пътя на това преживяване, трябва да бъде добре обмисляно и прецизирано. Според госта на търговските обекти за нехранителни стоки се е отразила "критично" заповедта, за въвеждане на Зелени сертификати. Той каза, че при взимането на решения трябва да се стъпва на експертни заключения, но "не само здравни заключения, а и социални, и търговски, бизнес" анализи.

"Балансът трябва да се намери на база на това как се чувства цялото общество в една такава трудна ситуация".

Относно дългосрочните цели и задачи на организацията Попов каза: "Нашите цели и задачи ще бъдат създаване на една прозрачна и удобна, както за търговеца, така и за потребителя бизнес среда. Тук влиза и окончателното изсветляване на бизнеса - тези брандове, като водещи в своите бизнеси, да станат водещи и по отношение на политиките".

Усеща ли се кризата във веригата на доставките в търговията на нехранителни стоки в България? С кого ще си партнира новата асоциация? 

Целият коментар вижте във видеото.