Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Как загубата на доверие в институциите се отрази на ръководенето на компании

Виктория Блажева, представител на Съвета на жените в бизнеса в България, "Бизнес старт", 05.11.2021 г.

13:33 | 5 ноември 2021
Обновен: 15:35 | 5 ноември 2021
Автор: Даниел Николов

Откровената и честа комуникация между работодатели и работещи са били ключови за мотивацията на служителите по време на пандемията. Все повече навлиза идеята за гъвкавост в работата - не само като място, но и като време. Това са били основните теми на Форума на жените-лидери 2021, разказа Виктория Блажева, представител на Съвета на жените в бизнеса в България, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

"Имаме слабо казано лека загуба на доверие в институциите и много компании са забелязали тест на доверие в лидерството на компаниите... Един от големите проблеми е неяснотата - кога ще тръгнат децата на училище, например - не бих обвинявала непременно правителството, но трябва да живеем с яснотата, че несигурността ще продължи."

Когато си лидер се очаква да се вземат бързи и смели решения, каза Блажева.

"В лидерството в бизнеса не би трябвало да има мъже и жени - или има лидер, който си върши работата, или няма." 

По време на форума са били търсени решения как да се намали несигурността по време на пандемията. "Няма едно решение за всички. В компаниите говорим за гъвкавост - нека не мислим само за  работа от вкъщи или работа от офиса, вече нямаме работа от девет до пет в много сфери. Добре е работодателите да осигурят тази гъвкавост на работното време, когато ситуацията го позволява", каза Блажева.

Съветът има представители в много индустрии и добрите практики могат бързо да бъдат приложени в други сектори. Добър пример е въвеждането на консултации с психолози за работещите - това е било изключително добре прието от служителите, а е приложимо за всяка компания без значение на размера й. Важно е да се говори със специалисти по различните въпроси, като за ваксините например, а не да се събира информация от Facebook или BG-Mamma, каза Блажева.

Почти 50% от хората в България смятат, че жените са останали на първа линия по време на пандемията. Това най-вероятно се дължи на специфичните бизнеси, които останаха отворени - банки, хранителни магазини, аптеки - в които голяма част от работещите са жени, каза Блажева. "Жените поеха и голяма част от увеличените домашни задължения", а много от жените-лидери са поели и нови бизнес отговорности.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.