Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Работодателите не са задължени да плащат тестовете на служителите си

Жасмина Саръиванова, експерт "Социален диалог" в Българска стопанска камара, “Бизнес старт”, 26.10.2021

12:40 | 26 октомври 2021
Обновен: 21:42 | 26 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

От началото на пандемията на работодателите многократно им се налага да съобразяват организацията на труда в своята фирма или предприятие, с изискванията, които се налагат от пандемията, и множеството законодателни промени, приети в този период.  За жалост и този път към работодателите има много изисквания, а от друга страна не всичко в законодателството е уточнено. Двусмислено е какви задължения трябва да изпълняват работодателите и служителите. Това заяви Жасмина Саръиванова, експерт "Социален диалог" в Българска стопанска камара, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Поредицата от заповеди на Министерството на здравеопазването, с които работодателите трябва да се съобразяват, се разделят на две групи - задължително работодателите да изискват зелени сертификати или тестове и 100% от техните работещи да бъдат ваксинирани, или от друга страна да преустановяват дейността.

“Всичко това поражда много въпроси и затруднения за работодателите. Не се споменават и какви са последиците, ако работодателят и служителят отказват да изпълняват определените изисквания.”

Друго неуточнение е и за чия сметка ще бъдат тестовете и как и кой ще ги изпълнява на работното място. Гостът споделя, че трябва да се даде сметка, че в трудовото ни законодателство и в актовете, които са свързани с безопасността и работата, има положение, че работодателят поема всички разходи, свързани с безопасността здравето при работа. Но според нея тестовете за COVID-19 не представляват риск за фирмата.

“Изисква се изяснение от здравните органи. Щом държавата съставя и слага определени мерки , тя трябва да даде и решението дали самата тя няма да осигури тестването.”

Преди пандемията са направени промени в Кодекса на труда и продължават да бъдат валидни изискванията.за 50% от работниците и служители да работят дистанционно при възможност. Валидни са и отпуските за настоящата COVID-19 ситуация. Гостът споделя, че ако работещите могат да ползват обезщетенията от държавата, когато са в отпуск, то работодателят не разполага с помощи от държавата.

“Пак работодателят е този,който в по-голяма степен е засегнат от кризата.”

В трудовото ни законодателство не съществува уредба, в която работодателите да съкращават или уволняват служители заради липса на зелен сертификат или направен тест. От трудово-правна гледна точка работодателите не разполагат с тази възможност.

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да видите тук