Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ако една криптобанка пропадне, това може да срине системата

Адв. Димитър Калдамуков, партньор в KDBMLaw. "Бизнес старт", 21.10.2021 г.

13:09 | 21 октомври 2021
Обновен: 12:05 | 23 октомври 2021
Автор: Даниел Николов

Европейският съюз се нуждае от регулации за криптовалутите, защото това ще намали рисковете за потребителите и ще доведе до ръст на пазарите. Обвързването на криптовалутите с традиционните финансови пазари е неизбежно, заяви адв. Димитър Калдамуков, партньор в KDBMLaw, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Всички емитенти и криптоборси в ЕС ще бъдат регулирани по подобие на инвестиционните посредници и регулираните пазари. Това не е забрана, а регулация - ще даде някаква сигурност и тези пазари ще растат. Регламентът ще обхване и евентуални стейбълкойни като Diem на Facebook."

ЕС работи по проекта си за регулации на криптовалутите от близо две години, но развитието му бе забавено от пандемията от коронавирус.

Криптоплатформите набраха огромни парични ресурси, но нямат почти никаква защита и парите на инвеститорите не са гарантирани, както в традиционните банки и финансови институции, напомни Калдамуков.

"Пазарът трябва да бъде регулиран, защото рискът вече е много голям. Ако една криптобанка пропадне, това може да доведе до недоверие в цялата система и срив в цената на актива." 

Криптопазарите показват, че не винаги регулацията означава еднакво разпределение на благата и защита на всички, предупреди Калдамуков.

Новите биткойн ETF са добър пример за регулиран продукт, от който всички потребители могат да се възползват, каза Калдамуков.

"Обвързването на криптовалутите с традиционните финансови пазари е неизбежно. Централните банки много трудно ще позволят конгломерати като Facebook да им отнемат печатането на пари, но светът се променя много бързо и можем да се окажем в ситуация, когато вече не ги питат."

Подобни продукти ще се появят и в ЕС, защото иначе капиталът ще изтече към други пазари, прогнозира той.

В коментар за забраната на дейности на криптоплатформата Nexo в щата Ню Йорк, Калдамуков напомни, че компанията не е "банка" по смисъла на действащите закони в България или ЕС, макар на практика да действа като такава, използвайки административно разрешение от Латвия.

"Тези платформи ви дават кредити, а вие като обезпечение давате криптовалута - обикновено размерът на обезпечението е от порядъка на 150%."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.