Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Скъпият ток застрашава прехода към електрическа мобилност

д-р Веселин Грозданов, преподавател във Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, „Бизнес старт“, 21.09.2021

11:32 | 21 септември 2021
Обновен: 13:50 | 10 ноември 2021
Автор: Александра Попова

През последните няколко години има спор дали електрическите превозни средства са стълб за промяна. През миналата зима Северните страни в Европа изпитаха сериозен недостиг на електроенергия. Подобна е ситуацията в Европа и в България в момента. Това показва, че не сме напълно готови да преминем към пълна електрическа мобилност, тъй като цената на тока се увеличава. Това предполага, че Европа вероятно ще трябва да отложи целта си за електрическа мобилност до 2035 г., каза д-р Веселин Грозданов, преподавател във Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Общественият транспорт е един от елементите, които обхващат градската мобилност. Няколко са условията, които трябва да бъдат постигнати за устойчива градска мобилност. Необходимо е да се повиши делът на пешеходното и велосипедно придвижване, както и използването на обществен транспорт. Сред другите планове е преминаване към електрическите автомобили", разказа д-р Веселин Грозданов. 

"В София постоянно се подобряват линиите на обществения транспорт. В момента навлезе новата система за таксуване на пътниците, която позволява да използваме телефон или банкова карта за закупуване на билети. Метрото решава проблемите със задръстванията".

Друга тема от разговора бе свързана с това дали обновяването на градския транспорт може да доведе разширяване на зоните за паркиране в столицата.

Препоръчително е да се увеличават зоните за платено паркиране, като трябва да се ограничава навлизането на автомобили от други населени места или от периферията на града. С разширяването на метростанциите и обвързването на железопътния транспорт с крайните метростанции може да се елиминира влизането на стотици хиляди автомобили в центъра на града, смята гостът.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.