Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Шулева: Служебното правителство не се справи с Плана за възстановяване

Лидия Шулева, бивш вицепремиер и социален министър, "Бизнес старт", 16.09.2021 г.

11:23 | 15 септември 2021
Обновен: 15:14 | 20 септември 2021
Автор: Даниел Николов

Справянето с инфлацията и повишаването на цените на енергийния пазар, и масирана кампания за преодоляване на негативното отношение към преодоляването на пандемията трябва да са сред основните задачи на новото служебно правителство. Заедно с това трябва бързо да бъде внесен вариант на Плана за възстановяване, защото в бюджета вече са включени авансовите средства по него. Това коментира Лидия Шулева, бивш вицепремиер и социален министър, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Забаванято на скоростта на ваксинация в България е въпрос, за който е необходима голяма обществена подкрепа - както от бизнеса, така и от населението. 

"Не мога да си обясня как имаме безкрайна съпротива срещу каквито и да е мерки, свързани с ваксинация или тестване, а от друга страна протестираме срещу ограниченията."

Според Шулева даже и да се направи масова кампания за имунизация срещу Covid-19, "ако едновременно излизат лица, които обясняват как това е вредно и ще светим при 5G", тя няма да бъде особено успешна.

"Непрекъснато даваме трибуна на хора, които говорят абсолютно ненаучни и недоказани неща и облъчват общественото мнение с фалшиви новини. Не е случаен фактът, че България е по-назад с ваксинацията дори от страни от третия свят. Крайно време е малко да се засрамим и да проявим едно европейско отношение към проблем, който засяга всички."

И предишото правителство имаше стратегия за справяне с пандемията, но "ние отказваме всичко", коментира Шулева. Не си даваме сметка за големите преки и косвени жертви в обществото и е "крайно време за една много сериозна и масирана кампания за преодоляване на това негативно отношение към справяне с кризата. (По данни от Единния информационен портал за Covid-19 в България към 16.09.2021 г. в страната са загинали 19 809 души от пандемията, 65 само през последните 24 часа- бел.ред.)

Предизвикателствата пред икономиката са изключително големи. Те произлизат както от пандемичната и здравна криза, така и от инфлацията, която бе повлияна от световните финансови стимули, смята Шулева и посочи като особен проблем енергийния пазар. "Там нещата не бяха управлявани добре и се надявам сегашното правителство да вземе мерки за успокояване на този пазар - присъединяване към румънския пазар, подкрепа за бизнеса и населението, както в други европейски държави", каза Шулева и уточни, че това може да не е възможно без работещ парламент.

Вече бившият служебен кабинет успя да продължи мерките за подкрепа на бизнеса в условията на пандемия, макар предвидените в бюджета средства да са били до март-април, каза Шулева. Протестите на някои сектори нямат основание, защото са получавали средства през цялото време, ако са отговаряли на условията за помощ.

Планът за възстановяване продължава да не е внесен в Брюксел, напомни Шулева. Имаше работа по него, но както беше внесена актуализацията на бюджета в парламента, трябваше да се направят максимални усилия за одобрение поне по отношение на някои от ключовите мерки - бъдещето на въглишните централи и състоянието на правосъдната система - поради които Европейската комисия отказва да приеме нашия план. 

"Планът продължава да виси по тези точки. Новото служебно правителсто ще трябва да поеме риска и да предложи някакъв вариант, който да бъде внесен, най-малкото, защото в бюджета са предвидени авансовите вноски по този план - а за да ги получим, той трябва да бъде внесен."

Смените в новия служебен кабинет, обявен от президента Румен Радев, бяха очаквани заради честите изказвания на министрите на икономиката иа финансите Кирил Петков и Асен Василев, че искат да продължат усилията си за промяна. Тези дни трябва да стане известно дали ще създадат нов политически проект, коментира Шулева. Оценката за работата им е добра и се радват на добра обществена подкрепа, тъй като помогнаха за възстановяването на доверието и репутацията на изпълнителната власт, допълни тя.  

"В политическото пространство има място за нов проект - ниската избирателна активност в голяма степен се дължи на факта, че хората не намират за кого да гласуват", а представените лица и програми на политическата сцена не отговарят на техните виждания, смята Шулева. 

Подобен проект може да привлече подкрепа от съществуващите партии, но "много по-ценно" би било, ако създадат платформа и програма, която да привлече негласувалите на предишни избори, каза Шулева.

"Това ще е предпоставка за много по-легитимен бъдещ парламент, който да позволи създаване на по-легитимно мнозинство, което да излъчи редовен кабинет... Плащаме много лош обществен данък на продобили гражданственост клишета и етикети, които пречат на бъдещото развитие в българския парламент. "Коалиция" придоби популярност като мръсна дума, а още по-неприятна е думата "преговори", зад която задължително се лепваше етикета "задкулисни". Когато има ясна платформа и коалицията, и преговорите имат съществено място в създаването на един устойчи кабинет."

В коментар за очакванията за новия служебен кабинет Шулева напомни, че президентът Радев е заявил, че той ще продължи досегашната политика, която на първо място ще трябва да осигури честни избори с по-широко участите на гражданите.

Надявам се, че съвпадането на президентски и парламентарни избори ще създаде по-голяма мотивация за гласуване, каза Шулева.

Повече за свършеното от предходното служебно правителство и очакванията за новото, евентуалните промени в политическия пейзаж на страната може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.