Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Д-р Симидчиев: Преброителите трябва да бъдат ваксинирани

д-р Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, в ефира на предаването “Бизнес старт”

12:17 | 7 септември 2021
Обновен: 10:45 | 10 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Новите мерки за ограничаване на пандемията от Covid-19 влизат в сила от днес. Много е сложен въпросът дали този път е намерен баланса между ограничаване на заразата и запазване на бизнес активността в страната. Такива мерки са били въвеждани и преди, те не са безпрецедентни. Но дори на този етап най-ключовият фактор за ефективността на мерките си остава тяхното спазване. Ако хората не се съобразяват с тях, то няма как да очакват те да работят. Това заяви д-р Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов. 

“Наличието на план е хубаво нещо и той трябва да се използва проактивно. Както един бизнес план трябва да се използва по такъв начин, за да се управлява бизнеса, така и мерките трябва да бъдат комуникирани с обществото, за да могат да имат профилактична функция и чрез тях да избегнем влошаване на ситуацията, а не реактивно да ги включваме и изключваме.” 

Д-р Симидчиев увери, че освен противоепидемични мерки в актуализацията на бюджета се предвиждат и компенсиращи мерки за различни браншове, които могат да бъдат засегнати от ограниченията. Той е на мнение, че освен финансова подкрепа, каквато е предвидена, трябва да се измислят и различни бизнес планове, чрез които да може бизнесите да се адаптират към ситуацията. Примерът, който той даде е с доставките на храна по домовете, което може да помогне на ресторантския бизнес да генерира печалба. 

Здравният експерт поясни, че допълнителните финансови средства, които се планира да бъдат дадени на НЗОК трябва да бъдат категоризирани, за да се определи за какво точно ще бъдат използвани. Д-р Александър Симидчиев заяви, че бюджетът за полугодието на Здравната каса е изпълнен по начина, по който е трябвало - не е имало недостиг на финансови средства. Не е вярно и че държавата няма пари, такива има, но актуализацията на бюджета е нужна, за да може те да се използват. Според него, не е добра идея някаква сума просто да бъде оставена на управителния съвет на НЗОК, за да се използват по изцяло тяхно усмотрение. 

“Проблемът на здравеопазването в България, не е, че няма пари за него, а че те не се разходват по правилния начин.” 

Друга наболяла тема, на която д-р Симидчиев обърна внимание, е тази за ваксините. Той поясни, че в бюджета са предвидени финансови средства за ваксини и България има сключен договор за определена бройка. Проблемът на страната с ниския брой ваксинирани, казва здравният експерт, не се дължи на липсата на ваксини или тяхното поставяне. Коренът на проблема е, че хората не искат да се ваксинират. Симидчиев добави, че в парламентарната здравна комисия има идея, която е срещнала подкрепа от много от парламентарните групи, да се отделят средства за информационна кампания, защото, според д-р Симидчиев, повече хора правят избора си на базата на непълна или невярна информация. Към момента Министерство на здравеопазването има 10 хил. лв. за информационна кампания, а комисията предвижда да бъдат отпуснати 10 мил. лв. За да се разбере дали обаче това предложение има реална подкрепа, трябва да има гласуване в пленарна зала. 

Симидчиев е съгласен да се дадат допълнителни финансови средства и на магистър фармацевтите. Неговата логика е, че всеки гражданин, който е изложен на риск от зараза заради служебните си задължения, трябва да има достъп до тези пари.

“Идеята на тези средства е да се управлява риска и това е един от начините ние да го направим.”

Д-р Симидчиев коментира и новия щам, който СЗО добави към списъка на вариантите на Covid-19 - щам Мю. Вариантът фигуриращ в класификатора като Mю и се обозначава с формулата B.1.621. Добавен е от СЗО на 30 август тази година, след като е открит в 39 държави. И при него, както и при другите новооткрити варианти, са налице мутации, които могат да го направят по-малко податлив на механизмите на имунната защита. Според седмичния бюлетин на СЗО относно пандемията, вариантът Mю „съдържа съзвездие от мутации, които показват потенциални свойства на имунно бягство“. Александър Симидчиев обясни в ефира на “Бизнес старт”, че самият коронавирус още при изследвания на прилепите, от които той се прехвърли на хората, се е характеризирал с това, че не дава възможност да се изгради стаден имунитет. Напълно е възможно и при прилепите това да се е случвало чрез множество мутации, които помагат на вируса да заобиколи имунната реакция. Д-р Симидчиев заяви, че създаването и одобряването на нови ваксини вече е оптимизиран процес и лесно може държавите да получат достъп до новите препарати. Въпросът е да бъдат удържани вълни от нови щамове докато не се намери начин да се подобри имунната реакция. 

“Ваксините ни дават 70% защита, което е приемлив показател. Със 70% се намаляват някои от ключовите параметри като хоспитализация, тежко боледуване или фатален край.” 

Симидчиев даде коментар и за становището на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, от който заявиха, че за момента няма нужда от трета допълнителна доза ваксина. В контраст на това изказване на Центъра стана ясно, че Европейската агенция по лекарствата реално проучва трета стимулираща имунитета доза на ваксината на Pfizer. Д-р Симидчиев е на мнение, че двете неща не сe изключват взаимно - едното е оценка на Центъра за профилактика и контрол на заболяванията, в което се казва, че все още няма нужда от трета доза. Действията на Европейската агенция по лекарствата са превантивна мярка, защото не се знае дали трета доза няма да се окаже нужна. 

Преброяването също е казус, който създава притеснения. Д-р Александър Симидчиев заяви, че е добра идея преброителите да бъдат ваксинирани, както бяха ваксинирани и членовете на СИК по време на избори. Не е добра идея да се измества преброяването, защото чакането да се подобри ситуацията не води до нищо - трябва да има мерки, които да позволяват нормалното функциониране на държавата. Той каза, че ваксини за всички преброители има, но останалите действия по преброяването са под юрисдикцията на НСИ и изпълнителната власт.

Вижте повече във видеото