Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Жилищният пазар в Източна Европа - прилики и разлики

Свобода Коджаманова, мениджър "Жилищни площи" в Colliers България,„Бизнес старт“, 09.08.2021г.

11:46 | 9 август 2021
Обновен: 14:56 | 9 август 2021
Автор: Михаил Митев

Активността на жилищния пазар в София се повишава от 2015 г. В момента  сегментът се възстановява след спирането по време на локдауна. Като цяло ковид кризата ускори някои процеси на потребление и промени нагласите за обитаване в по-качествена среда. Високата активност е една от предпоставките за увеличаване на цените на имотите. Това сподели Свобода Коджаманова, мениджър "Жилищни площи" в Colliers България в предаването „Бизнес старт“, с водещ Христо Николов.

За второто тримесечие на 2021 г. в София са сключени 9736 покупко-проджаби на всички видове имоти, което е 53% ръст спрямо същия период на миналата година. Ако сравним данните с второто тримесечие на 2019 г. повишението на сделките пак е впечатляващо – с 27%. Според Свобода Коджаманова за високата активност от април до юни тази година влияние оказват и сделките с ново строителство, които са били на предварителен договор последните 1-2 години, но едва сега са финализирани с нотариален акт за покупко-продажба.

Влияние върху жилищния пазар в региона оказва и високата пренаселеност и желанието на много хора да живеят в самостоятелно жилище.

„В целия Европейски съюз и цяла Европа има голяма степен на пренаселеност. Това включва колко души живеят в едно домакинство, брой помещения и колко поколения живеят на едно място. Степента на пренаселеност по данни на Евростат, средно за Европейски съюз е 17,2% към 2019 г., за разлика от 2010, когато тя е била 19,2%.“

Предпоставките за увеличаване на цените на жилищата са много – от една страна ниските лихви по депозитите стимулират потреблението. От друга страна голяма част от разходите за строителство се качват. Средно 15% за целия ЕС е увеличението в стойността на новото строителство. Цените на парцелите и разходите за работна ръка също се увеличават, а времето от закупуване на един имот до реализацията на проект се увеличава, заради многото процедури.

Colliers са направили проучване в 6 столици в Източна Европа за средните цени на жилищата.

„В Прага тези нива са достигнали изключително рекордни стойности - за апартамент на вторичен пазар с площ 45 кв.м на определени локации цените започват от 4600 евро на кв.м. Нарастват цените и в Братислава, и в Будапеща. На тези пазари достъпността на жилищата се затруднява,  доходите на населението нарастват по-бавно от цените и съответно намалява желанието за покупка..“

До края на 2021 г. тенденцията за повишавене на жилищните цени в България ще продължи, прогнозира Коджаманова. Поскъпването ще е в умерени темпове, без големи скокове. Неяснотата е свързана с това още колко локдауна ще има в България.

„Клиентите са достатъчно информирани и взимат конкретното решение спрямо техните конкретни нужди, а не инвестират парите си от страх за обезценяване от инфлацията.“

 

Вижте повече във видеото за предпоставките за увеличаване на цените на жилищата.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.