Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Xiaomi е номер 2 в света, но потенциалният ръст е забавен от недостига на чипове

Николай Нанков, регионален мениджър на Xiaomi за България, "Бизнес старт", 02.08.2021г.

14:02 | 2 август 2021
Обновен: 14:31 | 2 август 2021
Автор: Михаил Митев

Заради проблемите с ковид и затварянето на фабриките за чипове за 5G в Тайван се отваря още по-голяма дупка в търсенето на пазара, която ние не сме в състояние да покрием, сподели Николай Нанков, регионален мениджър на Xiaomi за България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. Партньори на компанията - оператори и ритейлъри - идват при нас и казват, че имаме възможността да пораснем, но нямаме капацитет да реагираме, посочва той. 

„Нямаме капацитета да реагираме не защото ние не искаме, а защото няма достатъчно компоненти за 5G и 4G, за камери и достатъчно памети. Пострада изключително силно и автомобилната индустрия, която в последно време все повече се дигитализира и отива към smart mobility."

Xiaomi обаче имат предимство, защото един от двата основни играча в световен мащаб в производството на мобилни чипове е Qualcomm, акционер в Xiaomi, затова от китайската компания разчитат на предимство да получават най-новото първи, сподели гостът. В същото време те не рискуват и са предприели стратегия от края на миналата година да се дублира всеки телефон във всеки един сегмент с чип и от друг водещ производител в областта - MediaTek. 

Xiaomi вече са номер 2 в света по продажби на смартфони, задминавайки основни конкуренти. Те реализират и 90% ръст на годишна база.

„Възходът се дължи на възможността, която ни се отвори, от една страна от наложената американската забрана спрямо наш основен конкурент за ползване на 5G оборудване, и най-вече заради пандемията. Пандемията беше глобален катализатор на използването на всякакъв вид смарт устройства, дори бих казал възроди търсенето на таблети и лаптопи.“

Ако погледнем класацията в световен мащаб, но по средна цена на продадена бройка, Нанков смята, че Xiaomi са номер 3 в световен мащаб. Това обаче се дължи на стратегията им да произвеждат и продават достъпни продукти на разумни цени. Пандемията все повече влияе на пазара и хората стават все по-практични, допълни Нанков. Конкретно в България, отчетливо спадат продажбите в преимуим сегмента, докато нараствават с над 10-15% реализациите на устройства в средния и средния до висок клас.

„Потребителите станаха по-практични и не толкова ориентирани към бранда. (...) Макар и ценово чувствителен пазар, хората все повече си дават сметка, че китайските брандове са символ и на качество, не само на ниска цена.“

Компанията строи напълно автономна фабрика в Китай. В нея няма хора дори в опаковането на готовата продукция. Желанието да се елиминира човешкия фактор отново е породено от пандемията. „Машините не боледуват", казва Нанков. Xiaomi се преориентират и към нови сектори в бизнеса, единият от които е този на автономните електрически автомобили. 

„За нас бъдещето на автомобилостроенето е точно там - в конвергенцията, в навлизането на смартфоните и 5G все повече в автомобилостроенето и самоуправляващите се автомобили"

Xiaomi влезе официално в България като в събота откри първия си магазин в страната, а плановете им целят да имат национално покритие в градовете с над 100 хил. души. През август ще бъде и официалното откриване на първия им онлайн магазин, Xiaomi Store. Част от глобалната им стратегия е всички продукти от бранда Mi да се преименуват на Xiaomi, защото така са по-разпознаваеми, особено в Европа. В следващите 2-3 месеца предстои и отваряне на представителен офис на компанията в България. Според данни, събрани от партньорите на производителя в у нас, те смятат, че имат около 30% пазарен дял при "умните" телефони в България. 

Вижте повече във видетото за плановете, стратегията и пазара на другото оборудване на компанията в областта на потребителска електроника, включително IoT, представените наскоро в България телевизори, доминацията при електрическите скутери, както и oтношенията им с неофициалните вносители и разширяването на партньорската мрежа и сервизното обслужване у нас. Ще научите и какво всъщност означава Xiaomi. 

Повече от "Бизнес старт" - тук