Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Недостигът на чипове удължава ръста в цените на електрониката

 Бойчо Попов, главен редактор на investor.bg, "Бизнес старт", 23.06.2021

12:44 | 23 юни 2021
Обновен: 12:44 | 23 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. зае своето място в учебниците по история като едва втората публична компания в САЩ, която достигна пазарна стойност от 2 трилиона долара, подкрепена от залозите на борсови участници, че нейната доминация в облачните изчисления и корпоративния софтуер ще се разшири допълнително след коронавирусната пандемия. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на investor.bg, в ефира на предаването “Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Акциите на корпорацията поскъпнаха с 1,2% в Ню Йорк във вторник, достатъчно, за да може софтуерната компания да се присъедини за кратко към Apple Inc. като една от само двете компании, търгуващи на толкова висока стойност, преди да затвори на съвсем малко под границата от 265,51 долара за акция", коментира той.

Saudi Aramco прекрачи този праг за кратко през декември 2019 г., но в момента има пазарна стойност от около 1,9 трилиона долара.

Главният редактор на investor.bg, коментира и ситуацията с недостига на чипове в световен мащаб. 

"Глобалният недостиг на чипове повишава цените на редица артикули - лаптопи, принтери и заплашва да направи промени в цените и на смартфоните. Повишаването на цените напоследък си проправя пътя и през доставчиците и ключови материали с производство на чипове, докато индустрията се стреми да отговори на нарастващото търсене и да компенсира по някакъв начин недостига в доставките. В резултат на това много от големите производители на чипове повишават цените, като начисляват по-високи цени на корпорациите, а пък представителите на индустрията казват, че увеличението на цените може да не е с еднократен ефект" , добави той. 

Цените на определени модели на лаптопи се покачиха през последните два месеца, пише Wall Street Journal, предимно анализирайки данни за САЩ. Постепенно и останалата част на електрониката става по-скъпа при търговците. 

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.