Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Малките централи могат да заместят големи енергийни ресурси

Инж. Веселин Тодоров, член на Българска соларна асоциация, „Бизнес старт“, 07.06.2021 г.

15:04 | 7 юни 2021
Автор: Надя Манова

Преди дни се състоя обществено обсъждане за преференциалните цени на електроенергията, която е произведена от ВЕИ-та с инсталирана мощност, по-малка от 500 kW. Това стана ясно по време на разговора на инж. Веселин Тодоров, член на Българска соларна асоциация, с водещия на предаването „Бизнес старт“ Христо Николов. 

„По време на срещата станахме свидетели на режисирано обсъждане. Соларната асоциация заяви, че заложената цена в момента от 160 лв. за мегават за централи до 30 kW е абсурдна“, каза инженер Тодоров.

„В доклада за проекторешение е взета стойност от Института Франкофер от 2019 г., която не кореспондира с настоящите поскъпвания в материалите за изграждането на една малка централа“, посочи още той. 

Гостът коментира и темата за фотоволтаичните панели, които от юни до декември миналата година бяха със стабилни цени. От декември насам цените на суровините скочиха драстично.

„Металът скочи с близо 120% към днешна дата, а медта – с 25–30%,“ каза инженерът. „Всичко това е породено от пандемията и влиянието на ковид върху икономиката,“ допълни той.

„Една малка централа има 10-20% оскъпяване от януари до този момент. Средните цени, които за 2020 г. бяха около 32 хил. лева, сега варират до 45 хил. лева. В този случай говорим за китайско оборудване, тъй като България не е производител на фотоволтаични модули или инвентори. Основно внасяме от Китай, но има и други производители като Германия и Турция, които са конкуренти на пазара,“ уточни Тодоров.

Гостът също така коментира проблемите, свързани с нивото на инвестиционните разходи и с ниската норма на възвращаемост. 

„У нас са заложени 7% възвращаемост, което кара чуждите инвеститори да си мислят, че ние нямаме желание да поемаме ангажименти към европейските ни партньори или имаме много фотоволтаици в енергийната ни структура“, съобщи Тодоров.

„Трябва да се има предвид, че назрява друг голям проблем – изваждането на нашите централи, които работят на въглища. Това ще доведе до срив на енергийната ни система или до закупуване на външна електроенергия“, коментира гостът. 

Според инж. Тодоров трябва да разчитаме малките централи да заместят големи енергийни ресурси. Европейската тенденция показва, че децентрализацията на енергийната инфраструктура е добър механизъм за компенсиране на големите мощности. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на „Бизнес старт“ вижте тук.