Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Европрокуратурата ще запълни пропуски в борбата с корупцията

Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, „Бизнес старт“, 02.06.2021 г.

12:19 | 2 юни 2021
Обновен: 12:56 | 2 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Европейската прокуратура дава още един инструмент на гражданите на ЕС да участват активно в борбата с корупцията и измамите с европейски средства. Това заяви Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.


Работата на Европейската прокуратура започна официално на 1 юни като нейна основна цел е да се предпазят финансовите интереси на страните от Европейския съюз. В прокуратурата, която беше създадена по предложение на Европейската комисия под председателството на Жозе Мануел Барозу през 2013 г., участват 22 държави от ЕС.


„Става дума за огромни средства, които се инвестират в държавите членки, и имаме нужда от подобен орган. Когато става въпрос за нарушаване на финансовите интереси на ЕС, националните разследващи могат да действат само в дадената държава – ако измамата обхваща няколко държави, те нямат правомощия. Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) от своя страна не може да се явява в съда и няма правомощията на прокуратура. Тази дупка се запълва в момента от Европейската прокуратура“, уточни Стойчев.


Ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България подчерта няколко пъти, че прокуратурата ще се занимава с измами, корупция и пране на пари, свързани единствено с европейски средства.


И обикновени граждани, и юридически лица ще могат да подават сигнали за измами на интернет страницата на прокуратурата на всички европейски езици, включително български. Сигналите не могат да бъдат анонимни.


„Не е задължително да са събрани достатъчно доказателства, за да бъде изпратен сигнал: това е работа на прокуратурата, но трябва да бъдем сигурни в съмненията си за измами с евросредства“, предупреди Стойчев и добави, че ще се носи наказателна отговорност за фалшиви сигнали.


Ако кворумът на прокуратурата прецени, че има достатъчно доказателства за измама, случаят ще се изпраща на националните съдилища, където е извършена измамата, без това да хвърля сянка върху процеса. „Върховенството на закона е основополагащ принцип на ЕС. Ще видим как ще работи процедурата с националните съдилища - те имат компетенцията да разгледат съответния случай“, каза Стойчев и напомни, че Европейският съд също има наблюдателна функция и може да коригира процеса.


Всяка една държава участва с по един прокурор и най-малко двама делегирани такива, които разглеждат подадените сигнали от дадената държава.
В коментар за отхвърлените предложения на България за участващи прокурори, Стойчев заяви, че това е нормален процес на предлагане и отхвърляне на кандидати. „Някой може да бъде одобрен, друг - отхвърлен. Важното е, че имаме представител. Този процес ще продължава“, допълни той и добави, че се очаква Лаура Кьовеши (ръководителят на Европейската прокуратура – бел.ред.) да посети България съвсем скоро.


Всяка държава участва доброволно в прокуратурата. Страни като Дания, Унгария, Полша и Ирландия отказаха. „Някои държави го приемат като намеса във вътрешните работи и смятат, че техните правни системи нямат нужда от подкрепа от европейска прокуратура. Но ако процесът работи може и други държави да се присъединят“, коментира Стойчев.


Много граждани в България смятат, че има проблеми с усвояването на евросредствата. Европейската прокуратура ни дава още един инструмент за справяне с тези измами. „Като граждани, ако сме активни и сме убедени, че има случай на корупция, трябва да подаваме сигнали, за да се предотвратят такива практики“, каза Стойчев.


Има работно предвиждане, че прокуратурата ще започне работа с около 3 000 дела на година, като в Европейския парламент се очаква те да са много повече.

 

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.