Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как трябва да се събират малките дългове?

Зам.-председателят на КЧСИ Стоян Якимов и адв. Валентина Иванова в Бизнес старт, 30.08.2016

09:18 | 30 август 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Целта на предложението на частните съдебни изпълнители за събирането на малките дългове е да бъдат намалени разноските, а не някои да бъдат "изтикани" от пазара и да бъдат взети правомощията на колекторските фирми. Това каза зам.-председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Стоян Якимов в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той обясни предложението на Камарата, като посочи, че съобразно него съответният кредитор ще може да се обърне към съдебен изпълнител преди да отиде в съда. "Съдебният изпълнител ще се свърже с длъжника и ще го покани да плати. Ако той не възрази и приеме тази фактура, започва да я плаща изцяло или разсрочено. В противен случай се отива към съд", посочи Якимов. 

"Тук става дума за въвеждане на нови такси и допълнително оскъпяване на целия този процес и то за вземания, които не са доказани и много често изобщо не са дължими", заяви адв. Валентина Иванова. Според нея се прави опит да се изземе част от дейността на колекторските фирми и от друга страна да се посегне на част от сферата на дейността на прохождащите медиатори. 

На въпроса дали предлаганите предварителни услуги от частните съдебни изпълнители ще бъдат безплатни и ако не - кой ще ги плаща, Якимов отговори, че всичко е въпрос на законова регламентация, но се очаква да бъде натоварен длъжникът. 

Вижте целия разговор тук: