Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Н. Василев: Трябва да избегнем бюджетния хаос, за да влезем в еврозоната

Николай Василев, бивш вицепремиер, управляващ партньор в "Експат Капитал", "Бизнес старт", 12.05.2021

12:30 | 12 май 2021
Обновен: 16:37 | 12 май 2021
Автор: Александра Попова

Притеснен съм за бюджетния обрат на държавата след над 20 години стабилност. За мен това е неоправдано. Няма драма в държавата, няма икономическа или друга необходимост, която да обуславя коренна и трайна промяна на иначе отличната бюджетна политика след кризата от 1996-97 г. Нужна е бюджетна дисциплина, за да влезе България в еврозоната. Това заяви Николай Василев, бивш вицепремиер, управляващ партньор в "Експат Капитал", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Василев коментира Конвергентната програма на България за периода 2021-2023 г., която беше приета на 5 май от Министерски съвет и след това бе публикувана от Министерството на финансите.

"Ситуацията в България сега е далеч от определенията „нечувана криза“ и „перфектна буря“. Напротив, вече излизаме от здравната криза. Затова е пресилено е да се отива към бюджетен хаос – с дългове и дефицити".

"В момента правителството разполага с най-големия бюджет в историята на България – 52 млрд. лева, но на политиците не им стига. Вместо да спестяват, те искат да го увеличат. В България идва поколение управляващи, които имат намерение да харчат на поразия, да прегазят всякаква дисциплина и в следващите години да обсъждаме единствено дългове и дефицити“, смята Николай Василев.

„Много съм обезпокоен и от големия дефицит за 2021 г. - 7 млрд. лв., който се планира от Министерството на финансите. И това при положение, че минаха 4 пандемични месеца от началото на 2021 г. и те приключиха с излишък. Тоест, планира се тепърва да се изхарчат още 7 млрд. лв., въпреки че пандемията приключва. Този дефицит „прегазва“ Маастрихтските критерии“, каза гостът.

От думите на госта стана ясно, че бюджетният дефицит може да попречи на перспективата на България да стане част от еврозоната.

„Гърция, Белгия и Италия ги приеха в еврозоната с колосални дългове, но част от тези държави бяха част от старото статукво на Европейския съюз. Страни като Италия и Белгия положиха основите за създаването на Европейската икономическа общност. Някои западни държави ако могат да спрат влизането на България и Румъния в еврозоната, биха го направили. Ние досега не им давахме икономически причини да го направят. Но с този бюджетен дефицит може и да не ни приемат. Сега сме в добра форма. Защо сами се унищожаваме?“

Друга тема на разговора беше привличането на чуждестранни инвестиции в България.

С ревност гледам как нашата западна съседка от време на време привлича инвестиция по над 1 млрд. долара. Сърбия нито е по-напред от нас в нещо, нито е част от НАТО и ЕС, нито се запътва в еврозоната. Въпреки това там отиват милиардни инвестиции. Причината – от влизането ни в ЕС имиджът на България в международен план е негативен и не се подобрява.“

„Чуждестранните инвестиции за последните 10 години са незавидни. А като процент от БВП след 2010 г. инвестициите са по-ниски отколкото по времето на Виденов. Това е срамно“, добави още Николай Василев.

Гостът коментира, че след 2005 г. темата за развитието на фондовата борса не е била част от дневния ред на нито едно българско правителство.

„Служебното правителство може да допринесе за развитието на капиталовия пазар, като продаде пакети от държавни дружества през борсата, като помогне за листването на държавни компании в чужбина или на чуждестранни компании в България."

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.