Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Финландия балансира между изкуствения интелект и социалните иновации

Н.Пр. Кристиина Кувая-Ксантопулос, посланик на Финландия в България, "Бизнес старт", 15.04.2021

12:53 | 15 април 2021
Обновен: 12:59 | 15 април 2021
Автор: Александра Попова

Пандемията подчерта важността на нашия капацитет за иновации, а именно да откриваме нови начини за правене на нещата. Това заяви Н.Пр. Кристиина Кувая-Ксантопулос, посланик на Финландия в България, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"Финландия е на осмо място в света в Bloomberg Innovation Index 2021. Тайната на успеха е непрекъснатото развитие на иновационните практики/политики, в това число законодателството, финансирането и цялостната среда за иновации във Финландия. Много развито е сътрудничеството между университетите, специализираните училища и бизнесът".

'Ще отбележа и друго - във Финландия инвестираме в иновационни мрежи, в които влизат образователни институции, компании, публичния сектор и тинк-танкове", добави още гостът.

От думите на посланика стана ясно, че за хората във Финландия са важни социалните иновации. 

'Например – една стара финландска иновация е сауната. Обществените сауни преди време бяха много посещавани, но лека-полека започна да им минава модата. Сега има процес на възраждане на обществените сауни, като тези места се използват за всякакъв вид социални събития. Там се събират хора от различни групи. Мнението ми е, че това е изключително важна иновация във времена, когато обществото ни става все по-фрагментирано. А в сауната всеки е равен на другия". 

Във Финландия изкуственият интелект е интегриран в почти всички области - от здравния сектор до електричеството, например.

"Особено сме горди с онлайн курса „Елементи на изкуствения интелект“, който беше представен неотдавна в България. Това е съвместен проект между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университета в Хелзинки. Курсът е разширен, говорим за 25-30 часа учебен процес, но той е интерактивен. Участниците си комуникират един с друг, а не е просто самотно четене и учене".

"Основният момент е, че всички трябва да бъдем информирани какво представлява изкуственият интелект, защото той ще революционизира обществото ни", каза още посланикът на Финландия.

Финландия е страната в ЕС с най-малко случаи на коронавирус спрямо населението на страната. Това се дължи на три ключови фактора. 

"Първият е политиката на правителството. През пролетта на миналата година то предприе много тежки и навременни мерки. После дойде лятото, но хората във Финландия продължиха да слушат какво им казват властите. А те призоваваха: „Не ходете в чужбина, пътувайте в страната си“. На последно място, когато говорим за правителствена политика, трябва да се отчете още нещо: във Финландия, когато сте под карантина, вие сте под закрилата на социалната система".

"Хората във Финландия вярват в институциите. Те следват инструкциите, които се дават от правителството и здравните власти. Има усещане за споделена отговорност", добави още гостът.

По време на пандемията бяха гласувани разнообрази мерки за подпомагане на бизнеса.

"Първата и най-важната бяха компенсациите за фиксирани разходи на фирмите. Имаше мерки за подкрепа на безработните. Ако сте самонаето лице, имате достъп до тази помощ въз основа на определени критерии. Имаше различни видове финансови инструменти за насърчаване на иновациите. В случая кризата се разглеждаше и като възможност – за дигитализация, за развитие на иновациите".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.