Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ивайло Калфин: Дълговете трябва да се връщат, вдигане на данък общ доход е вариант в бъдеще

Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, Бизнес старт, 06.04.2021

11:35 | 6 април 2021
Обновен: 11:35 | 6 април 2021
Автор: Николета Рилска

Не вярвам и не очаквам с първия мандат, който ще е при ГЕРБ-СДС, да се състави правителство. Това заяви Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Според Калфин при съставянето на правителство е важно то да има хоризонт напред, за да може да работи. “Не е вариант да се отива на нови избори”, отбеляза той.

“Стабилността на държавата има интерес от сформиране на правителство”.

По думите на госта съществени теми пред новото правителство ще са ускоряването на ваксинационната кампания срещу Covid-19, чрез което да се намали възможността за отваряне и затваряне на икономиката; финансовата стабилност; изразходването на средствата от възстановителния план на Европейския съюз.

Калфин не очаква промени в данъчния модел у нас в краткосрочен план. Той обаче подчерта, че “рано или късно дълговете ще трябва да се върнат”, което може да се случи или с намаляване на разходите, или с промяна на данъчния модел.

“Това не означава нестабилност, ако се помисли достатъчно далеч, ако се знае какво се прави”.

Калфин не препоръчва рязко намалявяне на разходите и най-вероятно в бъдеще трябва да се мисли за промяна в данъчния модел. Това не е страшно, не трябва да плаши бизнеса и не означава нестабилност.

"Ако се предвиди достатъчно от далеч и не засяга конкурентността на бизнеса, то тогава не виждам проблем. Най-безболезнената промяна на данъчния модел ще засегне личните доходи, а не облагането на бизнеса".

Като основна тема във външнополитически план на новото правителство експертът изтъкна решаването на въпроса с Република Северна Македония.

“Необходим е сериозен разговор и приемлива форма в дипломацията”.

Според Калфин провеждането на референдум у нас относно присъединяването към еврозоната би било подобно на питането “за” или “против” Brexit във Великобритания.

“Когато питаш нещо, което хората не познават и не са длъжни да познават в детайли, рискуваш да дадеш диригентската палка на популистите”.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.