Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Инфраструктурата е едно от големите предизвикателства при онлайн обучението

Албена Спасова, директор на програма „Образование“ към Microsoft, Бизнес старт, 01.04.2021

12:00 | 1 април 2021
Обновен: 14:10 | 1 април 2021
Автор: Радостина Ивчева

Инфраструктурата е едно от големите предизвикателства при онлайн обучението, но са налице и други трудности. При отдалеченото образование учениците се чувстват сякаш са поставени в изолация и не са щастливи от образователния процес. А технологиите всъщност могат да направят образованието по-персонализирано. Това стана ясно от разговора с Албена Спасова, директор на програма „Образование“ към Microsoft, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Традиционният начин на обучение не може да бъде прехвърлен в онлайн среда. Трябва да създадем нов начин на обучение“, каза гостът.

„Предизвикателствата, които наблюдаваме, от една страна, са културните, свързани с нашите навици, като някои от нас прегръщат новите възможности , а други са по-плахи. Другите предизвикателства са практическите, тъй като не всички имаха условия и умения“.  

„Във всички тези сфери ние като компания и Министерството на образованието много последователно изграждаме различни форми на помощ, който са насочени и към родители, и към деца, и към учители“, заяви Спасова.

„Ситуацията е доста несигурна и не е ясно по какъв начин ще продължи образователния процес, така че ние всички трябва да сме гъвкави и отговорни. Защото политиката не би могла да възпита този дефицит на отговорност, който съществува“.

„За съжаления най-малките са най-уязвими и Министерство на образованието се стреми да осигури най-оптималния процес на учене, за да създаде качествено образование“, каза гостът.  

„Това, което се забеляза в началото на пандемията е, че не всички семейства имат достъп до интернет и устройства, които да предоставят на децата си и това което наблюдаваме е централизиран подход за предотвратяване на тези неравенства“.

„Смятам, че в един свързан свят технологиите не ни разделят, а ни свързват и това което се забелязва като усилия е похвално“, заяви Спасова.

„През годините се видеха много дискусии за технологиите и по никакъв начин не се смяташе, че те имат роля в образованието“.  

„Изправени сме в ситуация, която не можем да пременим, но можем да организираме образованието така, че да повишим емоционалната интелигентност на децата. Също така можем да използваме технологиите в учебния процес така, че да го направим много по-жив“, каза Спасова.

Целия разговор вижте във видето.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.