Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Мерките за подкрепа на таксиметровите шофьори не са достатъчни

Спас Атанасов, Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи, Бизнес старт, 30.03.2021

11:22 | 30 март 2021
Обновен: 11:40 | 30 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

Таксиметровите шофьори в Българи не могат да се възползват достатъчно добре от държавните мерки за подкрепа, тъй като не успяват да съберат нужните обороти, а и безлихвените кредити често им биват отказвани. Необходими са други мерки за помощ. Това заяви Спас Атанасов, Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„След промените в Наредба № 34 относно таксиметровия превоз на пътници първоначалната такса се увеличава с 84 стотинки за дневните курсове и 1,06 лв. – за нощните“, обясни гостът.  

„Таксиметровите услуги в София не са поскъпвали от 2012 г. и това се дължи на решението на големите превозвачи, тъй като те не смеят да увеличат цената, за да не загубят клиенти и се разчита на цената, която се определя от Столична община като минимална“.

Атанасов коментира и държавната подкрепа по време на пандемията.

„Получихме намаления на данъка, но това не е достатъчно, тъй като поради затварянията такситата не могат да направят нужните обороти, а те обикновено са надолу с 50-60%“.

„Повечето стимулиращи мерки са за предприятия с работници на трудов договор, а таксиметровите шофьори са самоосигуряващи се лица. За да получат помощ, те трябва да имат оборот от 30 хил. лева, което е непосилно за повечето таксиметрови шофьори“, заяви Атанасов.  

Гостът обясни, че от юли 2022 г. се очаква промяна на такса "престой", като в нея вече ще се отчита цялото време на пътуването, но още не е ясно как точно ще стане това.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.