Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Само 10% от пациентите в България използват телемедицина

Д-р Джимша Джеймс, началник отделение по Ортопедия и травматология към МБАЛ Доверие София, "Бизнес старт", 26.03.2021

12:14 | 26 март 2021
Автор: Александра Попова

Само 10% от пациентите в България използват телемедицината. Това заяви д-р Джимша Джеймс, началник отделение по Ортопедия и травматология към МБАЛ Доверие София, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Имаме вече създадена платформа за телемедицина, но за съжаление, не всички хора имат достъп до нея. Чрез нея може да се извършват онлайн консултации на пациенти, които са карантинирани“.

Пандемията е променила работата на лекарите, стана ясно от разговора. "Със спирането на плановите операции се наложи да се предприеме консервативно лечение. Въпреки това пациентите имат възможност за онлайн консултация с лекарите", отбеляза д-р Джеймс.

"Телемдицината ще повиши качеството на здравните услуги. По този начин всички пациенти ще могат да ходят както на профилактични, така и на контролни прегледи по време на пандемията, при които не се изисква физическото присъствие".

"Трябва да приложим максимално изпозването на нови технологии в медицината. Някои ортопедични операциите се роботизираха, като при смяната на ставите, например. В България обаче това все още не е навлязло толкова", посочи експертът.

"Пациентските форуми и комуникацията между пациентите ще помогнат в справянето с предразсъдъците относно използването на нови технологии по време на операции".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.