Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

От 5 до 10 години са необходими, за да стигнем европейското здравеопазване

Деян Денев, председател на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Бизнес старт, 4.03.2021

12:30 | 4 март 2021
Обновен: 13:31 | 4 март 2021
Автор: Магдалена Иванова

С българско финансиране европейски стандарти в здравеопазването няма как да постигнем, заяви Деян Денев, председател на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Деян Денев обясни, че българското общество очаква повече публични инвестиции в здравеопазването и те да се използват по-ефективно, така че здравната система да произвежда по-добри резултати.

„В страните от Западна Европа средните публични инвестиции на човек от населението годишно за лекарства са около 300-350 евро, а в България – те са около 100 евро, т.е. повече от 3 пъти по-малко, и затова на българите им се налага да доплащат повече за лекарствена помощ“, коментира Денев.

„При някои пациенти има проблеми с поддържане на терапията заради необходимостта да се доплащат лекарства. Често ни се налага да плащаме повече, отколкото можем да си позволим“.

„Първото нещо, което трябва да се направи, е в рамките на Програмата за ускорено развитие на здравеопазването - публичното финансиране да достигне средноевропейските нива, които са около 8% от БВП. Необходимо е и по-ефективно използване на наличния ресурс“, каза още гостът.  

Според Денев от 5 до 10 години са необходими, за да постигнем средноевропейските нива на здравеопазване, ако веднага започнат инвестициите.

„Колкото по-бързо започнем да изместваме фокуса в здравеопазването от трансакцията до резултат, толкова по-бързо ще се доближим до нивата на здравеопазване в Европа“.

„Надяваме се електронното здравеопазване наистина да заработи“, посочи още председателят на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

„Пандемията показа дефицит на кадри в здравеопазването, липса на съвременни технологии не само за лечения, но и за управление“.

В заключение гостът заяви, че силна здравна система означава силна икономика и силна държава.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук