Индийското правителство въвежда нови, по-стриктни правила за социалните мрежи

Елена Кирлова, редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 01.03.2021

11:17 | 1 март 2021
Обновен: 11:30 | 1 март 2021
Автор: Димитър Баларев

Индия въведе нови, по-стриктни правила за Facebook, Twitter и други социални мрежи седмици след като правителството се опита да окаже натиск върху Twitter да свали акаунти, които властите смятат за проблемни. Това заяви Елена Кирлова, редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова

"Правилата изискват социалните мрежи да създадат три позиции в Индия: директор, който да отговаря за изпълнението на всички местни закони, „директор по жалбите“, който да адресира притесненията на индийските потребители в платформите, и „човек за контакт“, който да е на линия 24/7 за местните власти."

Кирилова допълни, че освен това компаниите ще трябва да публикуват доклад за дейността си всеки месец, за да покажат, че изпълняват законите, като в него ще посочват по колко сигнала са получили и какви действия са предприели.

"Социалните мрежи ще бъдат длъжни да премахват някои видове съдържание, включително публикации, които включват „пълна или частична голота“, „сексуален акт“ и други".

"Големите социални мрежи, които Индия ще определя според броя на потребителите им, ще получат три месеца, в които да изпълнят новите правила, докато по-малките се очаква да се съобразят веднага, посочва правителството", поясни още редакторът на Investor.bg

От коментара на Кирилова стана ясно, че новата регулация се случва след ожесточен спор между Twitter и индийското правителство, като социалната мрежа възстанови няколко акаунта, които властите ѝ наредиха да премахне за използването на т.нар. „неоснователни и подбуждащи“ хаштагове, свързани с фермерите, които протестират срещу новите земеделски реформи. 

"В крайна сметка платформата свали стотици акаунти и частично ограничи други, но все пак постави граница, като отказа да блокира акаунти на журналисти, активисти и политици".

Целия технологичен коментар може да видите във видеото

Повече новини от света на технологиите може да видите на investor.bg