Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

На стрес при криза са подложени кредитополучателите, а не банките в България

Любомир Христов в Бизнес старт, 15.08.2016

11:54 | 15 август 2016
Автор: Кирил Петков
 Любомир Христов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Христов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На стрес при криза са подложени кредитополучателите, а не банките. За това българската банкова система никога не е била по-стабилна, отколкото сега. Това каза Любомир Христов, финансист, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова. "Тя изсмуква жизнените сокове и на домакинствата, и на малкия бизнес. За това икономиката ни се влачи с толкова ниски темпове на растеж. Имаме едно загубено десетилетие от 2008 до 2018".

Относно отчетените резултати от проверката на банковата система Христов каза: "Изключително професионално изявление на управителя на БНБ Димитър Радев, справедливи тези на председателя на асоциацията на банките Петър Андронов. Това, което чух, са две новини, като и двете са добри. Първата новина е, че няма новина. Аз не научих нищо от тези стрес тестове и втората новина е, че няма изненади".

"Можем ли да вярваме на тези тестове? Те са безпрецедентни, те са сложни. Моето заключение е следното: няма никакви причини да не вярваме на резултатите, публикувани от БНБ, защото управителя на БНБ е избран от народните представители, а те са облечени с доверието на избирателите. От друга страна, нямаме основание да вярваме. Можем да вярваме само, ако можем да проверим. И тук форматът на обявяване на резултатите от стрес-тестовете в България се различава от това, което направи ЕЦБ в края на юли тази година. Европейският банков орган публикува по 16 хиляди числа – показатели за всяка една от тези 51 банки, подложени на стрес тестове, поотделно. Така инвеститорите могат сами да повторят упражнението за банката, която ги интересува. БНБ това не го прави". 

Христов постави и въпроса "как така в Ирландия, която трябваше да получи помощ от европейския данъкоплатец, за да стабилизира банковата си система, лошите кредити са горе-долу същите, като в България, а в България капиталовата адекватност надвишава в пъти минималните изисквания". "Аз не казвам, че това не е вярно", коментира Христов и обясни, че по време на финансова криза "нашите банки едностранно, произволно повишават лихвените проценти".

"На стрес в България са поставяни не банките, а техните кредитополучатели. Ако дупките в балансите на Западна Европа бяха запълнени с публични средства, в България дупките бяха запълнени със средства на кредитополучателите". "Това, което липсва в България е надзор на търговското поведение. Това е една друга разлика в проверките в Европа и тук - в България липсва контролът, дали клиентите са мамени".

Вижте целия коментар: