Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Австрия vs. Covid-19 или защо Виена силно подкрепя изкуството

Андреа Вике, посланик на Австрия в България и Улрике Щрака, ръководител на Advantage Austria в София, Бизнес старт, 19.02.2021

12:19 | 19 февруари 2021
Обновен: 16:56 | 19 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

За Австрия изкуството е нашата душа и трябва да се грижим за нея. През коронакризата страната подкрепя хората на културата по различни начини, защото тяхната работа се различава много. Певците, музикантите и актьорите с постоянни договори могат да се възползват от държавната подкрепа за хора с намалено работно време. Самонаетите артисти могат да получат подкрепа по програмата за самоосигуряващи се лица. Има и специална подкрепа за организаторите на събития. Това стана ясно от разговора с Нейно Превъзходителство г-жа Андреа Вике, посланик на Австрия в България и Улрике Щрака, ръководител на Advantage Austria в София, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Икономическите отношения между България и Австрия са много силни. Те имат дълга история още от времето на Австро-унгарската империя. След падането на желязната завеса много австрийски компании навлязоха на българския пазар и допринесоха за неговото развитие“, каза Нейно Превъзходителство г-жа Андреа Вике.

Обемът на австрийските инвестиции в България до момента е 4,1 милиарда евро, като обемът на търговията също се е увеличил значително от 300 млн. евро през 2000 до 1,3 млрд. евро през миналата година, каза още тя.

Улрике Щрака от своя страна заяви, че вносът и износът между двете страни са спаднали със седем-осем процента между януари и септември миналата година спраямо същия период на 2019 г. заради коронакризата.

„Ударът не е токова голям, но спадът се равнява на този на икономиката на Австрия през 2020 г.“.

По думите на Щрака това, че в България икономическият спад е бил по-малък се дължи на по-суровите ограничения в Австрия.

„Строителството ни бе много силно засегнато от рестрикциите за пътуване, тъй като секторът разчита предимно на чуждестранна работна ръка“, каза тя.

Българите винаги са били по-добри в импровизацията. Те са по-иновативни, не разчитат много на помощ отгоре, на помощ от държавата. Австрийците са много добри в планирането, но когато нещата тръгнат на зле, българите са адаптират по-бързо“.

Очакванията на бизнеса за тази година са по-добри и виждаме как бавно излизаме от кризата. Австрийските компании очакват българските власти да подобрят инвестиционния климат в страната с предвидима икономическа политика“, заяви Щрака.

„България може да се възползва от скъсяването на веригите за доставка, тъй като австрийските компании мислят в посока разширяване на инвестициите си, каза Андреа Вике.

„Но конкуренцията в тази област е силна, има и много държави в региона, които предлагат добри възможности и които се оферират като инвестиционна дестинация. Подобно решение зависи изключително много от инвестиционния климат и е свързано с намаляване на бюрокрацията и други проблеми, които могат да попречат в тази конкурентна среда“.

Улрике Щрака заяви, че едно от най-големите предизвикателства пред австрийските компании в страната ни е намиране на квалифицирана работна ръка, което означава, че България трябва да инвестира повече в образование.

„Ние вече 6 години развиваме програма за дуално обучение и със сигурност ще има нови инвестиции“.

Целия разговор вижте във видеото. В него се коментират новите ограничения в Австрия, свързани с южноафриканския щам, евентуалното производство на руската ваксина срещу Covid-19 в Австрия и зимния туристически сезон в централноевропейската държава.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.