Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Център за дългосрочни грижи и рехабилитация в София създава нови правила в грижата за възрастните хора

Илиан Григоров, изпълнителен директор на Blocks Health and Social Care, Бизнес старт, 18.02.2021

12:05 | 18 февруари 2021
Обновен: 13:44 | 18 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Проблемът с грижите за възрасти хора в България е чисто структурен проблем, тъй като няма предлагане и има дефицит в размер на десетки хиляди легла за грижа за възрастни. Това заяви Илиан Григоров, изпълнителен директор на Blocks Health and Social Care, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Пандемията доведе основно до намаляване на социалния компонент, който е основният детерминант за благоденствието и дължината на живота на възрастните хора, но сега с ваксината се надяваме нещата да се върнат към нормалното“.

Blocks е проект предназначен за грижа след острата криза за лечение, който включва всички типове грижа – от дневни центрове, до домове от семеен тип и хосписи, обясни гостът.

„Пилотният ни проект е в София на Околовръстния път и включва 430 легла във всички направления“.

„Проблемът с грижите за възрастните хора в България е комплексен“, каза Григоров.

„Не бих казал, че има културен проблем, тъй като средният брой на членове в семействата е 3,2, което се равнява на средното в Европа. Но има и една стригма за това дали можеш да настаниш близкия си в такъв дом, като хората възприемат тази възможност за последна инстанция“.

Това, с което Blocks се отличава е деинституционализацията на грижата. Обикновено домове за възрастни се правят в болнични крила, докато Blocks предлага домове от семеен тип, където се създава по-силна връзка между живеещите и грижещите се за тях и възрастните хора не се чувстват сякаш са в институция, обясни Григоров.

Основно Blocks набира пациентите си чрез социалните мрежи и насочващи болници, като голям фактор за постъпването в такова заведение е физическото и когнитивното състояние на хората, каза гостът.

„Голяма част от хората, които идват при нас са хора с дименция, защото грижата за тях в България не е толкова добре развита“.

„Това, което служителите на Blocks се опитват да постигнат е да помогнат на хората, за който се грижат да водят максимално нормален начин на живот“, заяви Григоров.  

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.