Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Трайков: Приватизацията на Булгартабак трябваше да се осъществи през 2004

Бизнес старт, 01.04.2016

08:29 | 1 април 2016
Автор: Севделина Илиева
Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Приватизацията на "Булгартабак" трябваше да се осъществи през 2004, защото тогава имаше силен интерес от големите компании – стратегически инвеститори, а през 2011 почти всички вече си бяха изградили бази в съседните страни. През 2011 имаше интерес от компании от Далечния Изток, но заради промяната в критериите те не можаха да се явят.  От Агенцията за приватизация предпочетоха да предложат такъв договор, който според тях е максимално социален. Беше определен 10-годишен срок, в който дружеството трябва да не променя производството на цигари и 5-годишен за изкупуването на български тютюн. В резултат на това се яви само един инвеститор, и то финансов. Това заяви Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката, в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Основният риск от приватизация, при която собственикът не е стратегически инвеститор, е да не използва компанията за акцизни и ДДС измами и да се намалят постъпленията за бюджета. За щастие това не се случи.  

Според Трайков стабилизацията на компанията ще е доста трудна, тъй като е изгубила 80% от пазарите си. Той коментира още договора на НЕК с американските централи, либерализацията на тока и новите цени на природния газ. Във връзка с исканията на бизнеса парното да не поевтинява, за да може от 1 юли цената на тока да се намали, той каза:

Миналата година в резултат на законовите промени в парламента КЕВР намали значително цената на електроенергията, за да се облекчи тежестта върху бизнеса. Мисля, че е честно да бъде дадена глътка въздух и на клиентите на топлинна енергия.