Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Дигиталният данък трябва да намери наднационално решение

Мартин Захариев, фондация "Право и Интернет", Бизнес старт, 15.01.2020

09:07 | 15 януари 2020
Обновен: 09:17 | 15 януари 2020

Казусът с въвеждането на дигиталния данък има две страни. Привърженик съм не толкова на националните мерки, а на наднационално решение, било в рамките на Европейския съюз (ЕС) или на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Световния икономически форум. За момента на ниво ЕС е необходимо единодушие от всички страни членки, за да се въведе такъв данък, коментира Мартин Захариев, фондация "Право и Интернет", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"От една страна, всяка държава има суверенното право да определя какви ще бъдат точно данъците на нейните територия, например, Франция и Италия, и е съвсем логично да се търси двустранно политическо споразумение".

"Ако се стигне до търговски конфликт, губещи ще бъдем ние, потребителите. Бизнесът - също", изтъкна гостът.

"Суверенна политика е да се поддържат ниски данъчни ставки, за да бъдат по-атрактивни някои държави като Ирландия като дестинации за технологични гиганти".

"По-големи държави членки като Германия, Австрия, Франция и Италия считат, че губят голяма част от печалбите, които такива компании реализират с цифровото си присъствие на тяхна територия, и намират за удачно да има отчисления от такива печалби под формата на данък", подчерта Захариев.

Facebook забрани манипулираните от изкуствен интелект видеоклипове, познати като т. нар. deepfake видеа, за да не бъдат използвани злонамерено в президентската кампания в САЩ.

Според госта тази мярка е логична.

"Няма да се сваля съдържание, свързано с фалшиви новини, а ще му се сложи етикет, че е фалшиво".

"Феноменът с deepfake видеата може да се превърне в средство за тормоз", отбеляза той и добави, че светът тепърва осъзнава колко злонамерени могат да бъдат изкуственият интелект и технологиите злонамерените.