Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Пауловния - дървото, което ще промени бизнеса с дървесина

Инж. Теодора Георгиева, съдружник и изп. директор на „Био Трии", „Бизнес старт“, 15.08.2019 г.

10:11 | 15 август 2019
Автор: Георги Карамфилов
Инж. Теодора Георгиева, съдружник и изп. директор на „Био Трии", „Бизнес старт“, 15.08.2019 г.
Инж. Теодора Георгиева, съдружник и изп. директор на „Био Трии", „Бизнес старт“, 15.08.2019 г.

Пауловнията е дървесен вид с изключително бърз въглероден обмен, който привлича все по-сериозно внимание от учени и инвеститори, поради уникалните си качества, превръщайки го в едно добро решение за пречистване на въздуха и в същото време една отлична алтернатива на традиционния дърводобив за различни цели на производството на продукти от дърво. Съдружникът и изпълнителен директор на „Био Трии“ инж. Теодора Георгиева коментира приложението на пауловнията и потенциала пред най-бързо растящото дърво в света пред Христо Николов за сутрешния блок „Бизнес старт“.

„В Европа най-много пауловния се отглежда в Италия. Там климатът е по-подходящ за дървото, отколкото в България. В Италия има завършен цикъл на производство, като най-вече дървото се използва в строителство, за производство на фурнири, мебели и музикални инструменти, в самолетостроенето, а най-некачествената дървесина отива за пелети“.

Идеята, че пауловнията ще реши климатичните ни проблеми, е доста смела, смята инж. Георгиева, чиято компания произвежда и изнася посадъчен материал. Има факти, отчитащи сериозни промени в микроклимата, но те просто биха допринесли за подобрението на околната среда.

„Около 280 тона е фиксираният въглероден диоксид, натрупан в дървесината, който в България се филтрира в рамките на един ротационен период (8-9 години) от 1 хектар (10 декара) пауловниеви насаждения“.

Първите плантации от пауловния в България са от 2010-11 г., но голяма част от инвеститорите „еуфорично“ се хвърлиха в отглеждането ѝ без да са направили нужното проучване, за да бъде една плантация ефективна, коментира още гостът в студиото. Някои плантации оцеляха, други - не. И в момента у нас има между 100-150 хектара пауловниеви насаждения.

Повече за ползите от това дърво може да научите от видеото.