Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България трябва да обърне внимание на изчистването на икономическите дефекти

Бизнес старт, 09.03.2016

09:03 | 9 март 2016
Автор: Investor.bg
проф. Митко Димитров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
проф. Митко Димитров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основният проблем на България е нейното голямо изоставане спрямо страните, с които тръгна от едно и също положение. Причините, които не са ни позволили да бъдем в тяхната група, действат и сега. И тези причини не позволяват на България да има по-високи темпове на растеж. Това каза проф. Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания при БАН, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

България има възможности за по-високи темпове на растеж, но трябва да бъдат изчистени дефектите във функционирането на политическата и икономическата система. Последната година има напредък при подобряване на събираемостта на приходите в държавната хазна, но тази тенденция трябва да продължи, посочи още той.

По думите му твърдението, че ръстът на икономиката през 2015 е движен основно от държавните инвестиции и европейски програми е основателно. "Ако това е бил факторът с основна тежест, той ще има по-малко влияние през тази година", каза проф. Димитров. 

България трябва да обърне внимание на дефектите в своята икономика, отколкото просто да гони достигането на зададените темпове на растеж. По-висок растеж в резултат на по-добрата конюнктура не означава, че икономиката работи добре.

На нас ни трябват темпове, които да се появят от качествено подобряване на работата на институциите.

 

Вижте целия коментар във видеото: