Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Регулирането на къмпингуването в защитените зони е закъсняло с 10 години

Доц. д-р Косьо Стойчев, СУ "Св. Климент Охридски" , „Бизнес старт“, 14.06.2019 г.

09:12 | 14 юни 2019
Доц. д-р Косьо Стойчев, СУ "Св. Климент Охридски" , „Бизнес старт“, 14.06.2019 г.
Доц. д-р Косьо Стойчев, СУ "Св. Климент Охридски" , „Бизнес старт“, 14.06.2019 г.

Законът за устройство на територията е приет от 2001 г., а законът за устройство на черноморското крайбрежие влезе в сила през 2008 г. Регулирането на зоните за къмпинг в защитените територии е много закъсняло, отбелязва доц. д-р Косьо Стойчев от СУ „Св. Климент Охридски“ в сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова по повод новите промени в закона за къмпингуващите.

„Налице е едно тежко изоставане в устройственото планиране. В момента доработваме по-голямата част от общите устройствени планове на общините, които трябваше да са готови преди едно десетилетие. Днес възниква този конфликт, който до известна степен е буря в чаша вода. Трябва да се регулира по какъв начин ще се къмпингува в защитените зони“.

Законодателството има право да налага все по-строги рестрикции, защото страната ни разполага с ограничен ресурс от плажна ивица в размер на 90-92 км., казва още доцентът.

Един от проблемите на протестиращите в защита на правото за свободно къмпингуване е, че не се налага достатъчно строг контрол върху строителството на плажната ивица, а вместо това се засягат техните права върху природата. По този повод доц. д-р Стойчев казва, че е грешка да се спре напълно строежа на хотели в летните ни курорти, а такава забрана трябва да има само за първа линия към морето.