Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ще повишат ли интелигентните системи пътната безопасност у нас?

Д-р ик.н. Николай Иванов, председател на УС на Българска браншова асоциация "Пътна безопасност" и член на УС на Камарата на строителите в България, Бизнес старт, 16.05.2019

09:29 | 16 май 2019
Д-р ик.н. Николай Иванов, председател на УС на Българска браншова асоциация "Пътна безопасност" и член на УС на Камарата на строителите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р ик.н. Николай Иванов, председател на УС на Българска браншова асоциация "Пътна безопасност" и член на УС на Камарата на строителите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Визия 0" е международен проект за намаляване на жертвите от пътно-транспортни произшествия. Фактът, че правителството на България прие стратегия за него е наистина много положителен. Това каза д-р ик.н. Николай Иванов, председател на УС на Българска браншова асоциация "Пътна безопасност" и член на УС на Камарата на строителите в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Това е едно ключово решение на Министерски съвет, което трябва да бъде подплатено с много изследвания и взаимстване на добрия пример от останалите страни. Разбира се, изисква се и участието на всеки един гражданин". 

Гостът коментира част от предвидените иновации, които трябва да бъдат внедрени по родните пътища, включително система за автоматична идентификация на пътните инциденти на тунела "Траянови врата", както и изграждането на интелигентни информационни табели и монтирането на камери за измерването на средната скорост и мониторинг на трафика на определени участъци от АМ Тракия. 

"Проектът ще бъде много полезен. Той е първи за България, няма да бъде последен... Целта на всички мерки, с които ще ни контролират, е скоростта да бъде намалена".

 Всички тези мерки и повишаването на безопасността като цяло не биха могли да бъдат успешни без поддържането на съществуващата пътна мрежа у нас, подчерта Иванов.

"В последните години се изгради доста автомагистрална мрежа в страната, което е положително за всички нас. Много важно е обаче поддържането на съществуващата пътна мрежа, което не се случва заради недостатъчното финансиране... Каквито и мерки да взимаме, трябва да имаме предвид, че всичко зависи именно от поддръжката".