Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Забраната за еднократните пластмасови изделия ще коства хиляди работни места на Европа

Цветанка Тодорова - Асоциация "Полимери", Бизнес старт, 29.03.2019

08:59 | 29 март 2019
Цветанка Тодорова - Асоциация "Полимери". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветанка Тодорова - Асоциация "Полимери". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Приемането на забраната за пластмасовите изделия за еднократна употреба от Европейския парламент (ЕП) ще има катастрофални последствия за цялата европейска промишленост, тъй като ще доведе до загубата на хиляди работни места на Стария континент. Това каза Цветанка Тодорова, председател на УС на асоциация „Полимери“, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Според госта всяка европейска страна трябва сама да определя посоката си в това отношение, а начинът, по който ЕП акцентира върху проблема, е неправилен и вероятно ще се окаже безрезултатен.

„Забраната на тези продукти и ограниченията за производството им в Европа ще увеличат вноса от други страни, например от Китай. Една от мерките, заложени в тази директива, е т. нар. „разширена отговорност на производителя“, т.е. чрез такси производителите ще трябва да поемат своята отговорност за замърсяването. Таксата би трябвало да се използва за почистване на отпадъците, но ако има такава върху европейските продукти и няма при вноса от Китай, ние ще се окажем в неконкурентоспособна позиция“.

Според Тодорова европейските граждани със сигурност ще се опитат да намерят алтернативни продукти на пластмасовите, като част от приборите биха могли да се произвеждат от биоразградими материали, но те струват 3–4 пъти по-скъпо.

Целият проблем на тази директива е, че тя беше приета твърде прибързано с цел политиците да си осигурят паспорти за следващия парламент и не се даде достатъчно време да се направят експертни оценки“.

Гостът добави, че за да има видима промяна е необходимо да се променят навиците на потребителите.

„Акцентът би следвало да бъде върху това да се промени образованието и поведението на потребителите, за да не се допуска това замърсяване. Дори пластмасовите продукти да бъдат заместени с други, ако не си променим поведенческите навици да не ги изхвърляме, ние ще замърсяваме околната среда не с пластмасови, а с дървени прибори“.